Nova Gorica-dve desetletji trajnostnega razvoja

8. 10. 2019 | Jure Šujica
Deli

Nova Gorica bo v gostiteljica prve konference e-mobilnosti za podjetja. Kaj so torej v eni izmed mlajših slovenskih občin na tem področju dosegli v zadnjih letih?

Morda se na prvi pogled ne zdi, a Slovenija in slovenske občine so že pred časom odločno zakorakale v svet trajnostne, torej e-mobilnosti. Dober dokaz tega je tudi ena izmed mlajših slovenskih občin, Nova Gorica, kjer bomo v prihodnjih dneh izpeljali tudi prvo izmed štirih konferenc, namenjenih slovenskim podjetjem. V čem torej Nova Gorica izstopa izmed ostalih občin?

Skrb za okolje oziroma prve tovrstne akcije so v Novi Gorici pripravili že pred skoraj 20 leti. V začetku tisočletja, leta 2000 je namreč Nova Gorica prvič organizirala Dan brez avtomobila, že dve leti kasneje pa je akcija prerasla v Evropski teden mobilnosti, ki ga zadnja leta organizira vse več slovenskih občin. A to je bil le začetek. V prihodnjih letih so tako recimo znotraj akcije nastajale številne dejavnosti in tudi načrt trajnostne mobilnosti.

Projekt trajnostne mobilnosti pa so v Novi Gorici zastavili relativno obsežno. Kot še posebno dobrodošla med občani se je pokazala poteza uvedbe brezplačnega avtobusa, saj je število potnikov o uvedbe leta 2006 iz leta v leto višje. Poleg tega pa so v sodelovanju z lokalnimi podjetji uvedli še električna kolesa, skuterje, električne avtomobile, zadnja leta pa v Novi Gorici poteka še reli električnih avtomobilov. Izobraževanje na temo trajnostne mobilnosti poteka že v šolah, med drugim tudi PEŠBUS za spodbujanje hoje v šolo.

Ne glede na to, da so v občini na področju trajnostne mobilnosti storili že precej, pa je zbirka načrtov in idej za prihodnost še vedno velik. Tako navdih iščejo v različnih mednarodnih projektih, za pomoč pri lastnih pa že imajo odobritev s strani države in Evropske Unije. Ti bodo v veliki meri zajemali nove kolesarske poti, v načrtu je izgradnja mobilnostnega centra, poleg tega pa bodo v sodelovanju z Gorico vzpostavili še somestje. Idej in projektov jim torej ne bo zmanjkalo še lep čas.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol