Prenovljena enduro lepotica

10. 9. 2007 | Matevž Hribar
Deli

Italijani so pokazali Aprilio RXV za leto 2008: nove grafike, daljši servisni interval, 4 kg prihranka pri teži in dva različna programa elektronike.

Aprilia, ki se v svetovni enduro eliti že dve leti pojavlja s povsem novo zasnovo v tem razredu, je predstavila model RXV za prihodnje leto. Pri evoluciji revolucionarnega dvovaljnega motocikla jim je pomagal svetovni prvak v enduru, Steffan Merriman, ki se v trenutnem skupnem seštevku nahaja na 5. mestu svetovnega prvenstva. In kakšen je rezultat sodelovanja?

Kot prvo ne moremo zgrešiti novih grafik, ki v belo-rdeče-črni kombinaciji izredno lepo pristojijo enemu najbolj nenavadno oblikovanih enduro motociklov. Novi sta tudi prednja in zadnja luč, ročice na krmilu, sedež in posoda za gorivo, ki naj bi manj ovirala dirkača ali nedeljskega enduraša. Največja novost je majhen gumbek, ki omogoča izbiro dveh različnih programov delovanja dvovaljnika: "full power" pomeni izbiro za največjo moč, "soft" ali mehki program pa izberemo na težko prevoznih terenih, kjer je bolj kot hitrost pomembno, da se moč čim mehkeje prenaša na podlago. Motocikel je na teži izgubil kar 4 kilograme, tako da skupna masa znaša le borih 113 kg.

Obe izvedenki (4.5 in 5.5) ustrezata normam Euro3 in sta serijsko opremljena z izpuhom pod sedežem, kot ga poznamo že od predhodega modela. Na spisku dodatne opreme pa najdemo tudi klasični izpuh (na slikah), ki se uporablja v tekmovalne namene. Obema motocikloma so podaljšali servisne intervale.

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol