Razvoj čelade skozi čas ali kako so naše glave postale varne

21. 12. 2016
Deli
Razvoj čelade skozi čas ali kako so naše glave postale varne

Danes si vožnje brez čelade zreli in pametni motoristi ne znamo niti predstavljati. A v časih, ko se je motociklizem razvijal, ni bilo tako.

Dirkanje je v bencinskem svetu gonilo razvoja, pri samih čeladah pa ni bilo nič drugače.

Nekateri za avtorja motoristične čelade navajajo angleškega zdravnika, ki je, ker je deloval v bližini starodobnega dirkališča Brookland, vsake 14 dni srečeval motoriste s poškodbami glave. Njegovo prizadevanje naj bi bilo vzrok, da je bila uporaba zaščitne oprave obvezna na dirki po otoku Man že leta 1914.

V začetku so motoristi uporabljali usnjene kape, katerih glavni namen je bil, da je usnje ščitilo pred vetrom, mrazom in žuželkami. Kasneje po koncu prvega desetletja prejšnjega stoletja, so nekateri to usnje oblazinili in uporabili odpornejše usnje, enako tistemu iz katerega so izdelovali nogometne žoge.

Z izjemo zaščite oči, pa se je pravo nadaljevanje razvoja čelade nadaljevalo šele po drugi svetovni vojni. Čelade so postale negorljive, dobile so vizir, dobile so komunikacijske sisteme ter postale reklamni pano, ki pomaga pokrivati stroške dirkanja. Kako se je vse skupaj dogajalo, pa si oglejte v spodnjem, zelo zanimivem videu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol