Video: Policijski simulator Honda

18. 1. 2008 | Matevž Hribar
Deli

Pozimi se nekako neradi vozimo po hladnem asfaltu, zato smo na toplem preizkusili nov simulator vožnje z motociklom, ki ga je kupila slovenska policija. Poglejte si video!

Program, ki deluje na simulatorju, je nastal na podlagi 60 najpogostejših nezgod, ki v EU doletijo motoriste. Predstavili so ga leta 2006 in od takrat je bil deležen številnih pohval, saj se je izkazal kot dober pripomoček za usposabljanje različno izkušenih motoristov – od začetnikov do starih mačkov.

Voznik se namreč vozi po različnih prometnih površinah, kjer se mu neprestano dogajajo različne nevarne situacije. Po končani vožnji si lahko skupaj z inštruktorjem ogleda kakovost svoje vožnje in v vsakem trenutku preveri, kako je reagiral: na katero zavoro in s kakšno močjo je zaviral, je vklopil smernike pravočasno, je vozil s pravo hitrostjo… Inštruktor ima potem nalogo ovrednotiti napake in razložiti, kako odpeljati bolje. Šofer potem še enkrat odpelje isto ali drugo pot, na koncu šolanja pa primerja posamezne vožnje in vidi svoj napredek.

Sicer pa, poglejte si video in presodite sami, na kakšen način bi se rajši spoznali z nevarnostmi v prometu. Z lastnimi izkušnjami, ki so sicer dobra šola (a včasih preveč boleča) ali pa mogoče s tem sodobnim pripomočkom, ki sicer ne ponazarja dinamičnih učinkov vožnje (pospeški, pojemki, nagibi, piš vetra…), zelo dobro pa prikaže, kaj vse nas čaka na cesti.

Matevž Hribar

Simulator