750S: S tem modelom se poslavljajo od bencinskih motorjev

26. 4. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Britanska znamka bo model ponudila kot kupe in kot roadster; v slednjem vam bo ob pospeških in hitrostih, ki jih je sposoben doseči, zagotovo skuštralo frizuro.

McLaren je razkril, kaj bo nasledilo model 720S - tukaj je 750S, ki je pravzaprav svoj predhodnik s 30 odstotki spremenjenih sestavnih delov. Novi model bo zadnji, pri katerem je znamka za pogon uporabila le motor na notranje zgorevanje. Prvič so hibridni pogon uporabili pri P1, ki letos praznuje 10. rojstni dan.

Si lahko mislite, da ima ta kultni avto že 10 let? Glede na videz in tehnologijo je kar težko verjeti ...

V8, kaj pa drugega

Za voznikovima sedežema se skriva 4-litrski V8 z dvema turbinama, ki premore 750 konjskih moči (560 kW) in 800 nM navora, kar je več od P1. 7-stopenjski menjalnik spaja motor z zadnjimi kolesi in vse to skupaj poskrbi, da se do 100 km/h izstreli v 2,8 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 331 km/h. K tem številkam pripomore tudi teža, saj je 750S za 30 kilogramov lažji od predhodnika in pa izboljšana aerodinamika.

Značilne karoserijske linije

750S ima značilne linije znamke, vendar so inženirji poskrbeli za izboljšano aerodinamično ravnotežje v primerjavi s predhodnikom. Kaj bi bilo treba izpostaviti? Zagotovo 20 odstotkov večje zadnje krilo, ki se lahko zdaj tudi višje dvigne. Ima tudi DRS funkcijo (sistem zmanjševanja upora) in je izdelano iz ogljikovih vlaken ter zato lažje. Lažji je tudi izpušni sistem, ki pa se še vedno zaključuje na visoko na sredini zadnjega odbijača. Tudi spredaj je nekaj omembe vrednega; odprtine za zrak nizko na odbijaču ter pod LED lučmi.

Kaj pa notranjost?

Prenovili so tudi notranjost. Dodelali so instrumentno ploščo in gumbe ob njej - ti zdaj omogočajo, da voznik z njimi upravlja, ne da bi spustil volan. Nov je tudi sredinski zaslon, ki prikazuje posodobljeno vsebino. Za nekaj dodatnih evrov bo 750S opremljen tudi s školjkastimi sedeži iz ogljikovih vlaken, ki so za kar 17,5 kilograma lažji od tistih v 720S - huda dieta.

Pri McLarnu so povedali, da je to avtomobil, ki ga res znajo izdelati in zato obljubljao 3-letno garancijo. To je pomebno, ker so bili v preteklosti nekajkrat tarča kritik na račun kvalitete izdelave svojih avtomobilov.

Preberite še: Tudi policisti niso imuni na njegove šale, tole je Goranu Hrvaćaninu ob »enem izmed srečanj« dejal mož v modrem

Priporočamo tudi: V zapuščeni nizozemski cerkvi našli vrsto starodobnikov, od Ferraijev do Maseratijev

 

Fotografije: promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol