Dvokolesna Tesla S 70 in "absurdni način" za Teslo S P85D

21. 7. 2015
Deli
Dvokolesna Tesla S 70 in "absurdni način" za Teslo S P85D (foto: Tesla Motors)
Tesla Motors

Direktor Tesle Motors Elon Musk je na zadnji tiskovni konferenci napovedal novo dvokolesno gnano različico Tesle S 70 in razburljivi način "Ludicrous Mode" (absurdni način), ki bo Tesli S P85D omogočil, da bo še bolj bliskovita kot doslej.

Če dosedanjim lastnikom Tesle P85D ni bilo dovolj, da je v načinu "Insane Mode" (nori način) v 3,2 sekunde dosegla hitrost 100 kilometrov na uro, si bodo lahko omislili način "Ludicrous Mode", ki bo že sicer hitri limuzini omogočil še boljše pospeške. Tako nadgrajena Tesla S P85D bo namreč 100 kilometrov na uro z mesta dosegla že v 2,8 sekunde, kar je menda enako težnostnemu pospešku 1,1 G.

Za takšne zmogljivosti ne bo dovolj le nadgradnja softvera na daljavo, kot so to počeli doslej, ampak bodo morali lastniki svoje avtomobile odpeljati v servisne delavnice, kjer jim bodo nadgradili elektroniko. Zaradi občasnih povečanj električnega toka so morali dodati nove varovalke na bateriji z lastno majhno litij ionsko baterijo in lastno nadzorno elektroniko. 

Novi lastniki si močnejših Tesel si bodo lahko namesto osnovne baterije s kapaciteto 85 kWh omislili tudi zmogljivejšo s kapaciteto 90 kWh, ki bo omogčila 6-odstotno povečanje dosega. Zanjo bo treba doplačati 3000 ameriških dolarjev, namenjena pa bo predvsem novim avtomobilom. Čeprav nadgradnja rabljenih limuzin ni izključena, pri Tesli poudarjajo, da ni najbolj smiselna.

Do novosti je prišlo tudi na dnu ponudbe Tesle S, saj je dobila novo osnovno različico Tesla S 70, ki so ji namenili le zadnji pogon. Seveda je opremljena z baterijo kapacitete 70 kWh, ki ji omogoča doseg 420 kilometrov. Ker motor razpolaga z 235 kilovati, so pospeški do 100 km/h za štiri desetinke sekunde slabši in znašajo 5,8 sekunde, najvišja hitrost pa ostaja pri enakih 225 kilometrih na uro.

Musk je izdal še nekaj podatkov o prihodnjih modelih. Križanca Tesla X bodo prvim kupcem izročili v prihodnjih dveh mesecih, bolj dosegljivi manjši model Tesla 3 pa bodo predstavili čez dobri dve leti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol