ADAC-ov preizkus snežnih verig

13. 12. 2011
Deli

Nemški avtomobilski klub ADAC je preizkusil nekaj snežnih verig, pripomočkov za speljevanje in celo razpršilo, ki naj bi povečalo oprijem gum, in dognal, da si noben preizkušeni izdelek ne zasluži ocene 'zelo dobro'.

Vseh sedem jeklenih verig so ocenili z 'dobro', enako oceno pa si je za las prislužil tudi njihov nadomestek iz tekstila Michelin Easy Grip II. Razpršilo se zgolj z oceno 'zadovoljivo' ni izkazalo za nikakršno alternativo mehanskim pripomočkom.

Na testu so zaradi dobre odpornosti proti obrabi zmagale verige Pewag Servo. Preprosta je tudi montaža, ne potrebuje pa niti naknadnega zategovanja. Enako oceno so prejele tudi verige Walmec Klack & Go New, ki so nekoliko zaostale le na ledu in z obrabo.

Verige Thule CS-10 menda lahko s koles brez težav snamete tudi po ledeni noči. Verige RudMatic Hybrid so izdelane iz kombinacije jeklenih členkov in tekstilnih delov, pohvalijo pa se predvsem z dobrim oprijemom na ledu in ugodno obrabo.

Hitromontažna sistema Rud Centrax in Thule K-Summit, ki so ju tudi prišteli k verigam, sta se izkazala z zelo preprostim natikanjem in snemanjem, z lastnostmi na snegu in ledu pa sta zaostala za pravimi verigami.

Michelinov novi tekstilni nadomestek verig Easy Grip se je na testu izkazal z imenitno trakcijo na snegu, pri hitrostih nad 40 km/h pa je povzročal težave z oprijemom koles. Tudi montaža ni preveč lahka, preizkusa obrabe pa ni prestal. Kljub temu je za las osvojil oceno 'dobro'.

Razpršilo za gume Snow Grip je odpovedalo, saj je na gumi zdržalo le nekaj sto metrov. S tem je pripomoglo le k temu, da je speljal avtomobil, ki kmalu ni bil več varen. Pri ADAC-u so na koncu še svetovali, naj vozniki natikanje in snemanje gum predhodno preizkusijo na suhi podlagi, saj jih bodo le tako dovolj hitro nataknili tudi v snegu in mrazu.

Nekaj verig iz omenjenega testa lahko sicer kupite tudi pri nas. Verige Pewag zastopa podjetje Ko-net iz Cerkelj na Gorenjskem oziroma Šenčurja, verige Rud zastopa podjetje AC-Sistemi iz Ljubljane, verige Thule so v domeni podjetja Fux, pripomoček Autosock pa lahko kupite pri Eurotonu. Marsikateri pripomoček najdete tudi v slovenskih spletnih prodajalnah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol