Zakaj so Avstralci zavrnili več kot 6.000 Tesel? Razlog je, milo rečeno, bizaren

21. 1. 2024 | Miha Rušnik
Deli
Zakaj so Avstralci zavrnili več kot 6.000 Tesel? Razlog je, milo rečeno, bizaren (foto: Profimedia)
Profimedia

Pred brisbanskim pristaniščem je čakala kar 62 dni. In potem so jo oblasti obrnile nazaj.

N1 poroča o ladji Glovis Caravel, ki se je je prejšnji teden vrnila v šanghajsko pristanišče in izgubila kar 72 dni plovbe, od tega pa je kar 62 dni čakala na raztovor v Brisbanu. Avstralci so jih namreč zavrnili in poslali nazaj na Kitajsko.

Ladja lahko vkrca 6.679 avtomobilov, prevažala pa naj bi Tesle, poroča Daily Mail. A težav niso povzročali avtomobili, kot  v tem primeru, ampak "slepi potniki". Avstralsko ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo je namreč ugotovilo, da je ladja polna bioloških tveganj - težave so jim na primer povzročali tudi smrdljivci, kot pri nas rečemo ščitastim stenicam.

Profimedia

Čeprav so težave skušali odpraviti, so jih oblasti poslale nazaj na Kitajsko, saj bi lahko žuželke ogrozile ranljivo naravo in kmetijske pridelke v deželi tam spodaj. 

Odzvala se je tudi Tesla, ki aktivno preučuje vse možnosti, da bi modeli Y čim prej prišli do kupcev. Točno ta model je bil tudi najbolje prodajan električni avtomobil v Avstraliji lani, drugo mesto pa je zasedel model 3.

O ladji

Glovis Caravel je dvanajst let stara ladja za prevoz avtomobilov. Gre za 200 metrov dolgo in 32 metrov široko RO-RO ladjo - tako označujejo roll on-roll off ladje, na katere avtomobile zapeljejo in na cilju z njih odpeljejo pristaniški delavci. Prevaža lahko 20.000 ton tovora, poganja pa jo sedemvaljni dizelski motor z močjo 14.280 kilovatov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Savannah Ships Photography ⚓️ (@sav_ships_photography)

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol