Bentley izdelal 40.000. Flying Spur - kam jih prodajo največ?

31. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

V proizvodnji vztraja že 15 let, od lanskega leta pa je na voljo v tretji generaciji.

'Najboljši avtomobil na svetu,' in pa 'najuspešnejša športna limuzina na svetu' sta le dva izmed superlativov, s katerima Bentley opisuje svoj model Flying Spur. Ta je v lanskem letu na ceste zapeljal v povsem novi podobi – mimogrede, platformo si deli s Porschejem Panamero – v teh dneh pa pri Bentley-ju praznujejo že 40.000. izdelan primerek s tem imenom v moderni dobi oziroma po letu 2005.

Pravzaprav je Bentleyjeva limuzina tedaj nosila še nekoliko drugačno ime: Continental Flying Spur, a si je vodstvo podjetja želelo več prepoznavnosti med limuzino in kupejem z oznako GT, s katerim si sicer deli platformo in velik del tehnike. Tako tudi ni presenetljivo, da v najnovejši izvedbi in opremljen s šestlitrskim 12-valjnim motorjem doseže najvišjo hitrost 333 kilometrov na uro.

Štiri dni za en avtomobil

15 let od predstavitve pa so sedaj pri Bentley-ju dosegli nov mejnik in sicer 40.000 izdelanih Flying Spurov. Ob tem, za izdelavo skrbi 250 delavcev, vsako vozilo pa izdelujejo natanko 100 ur. Te so razdeljene na skupno 68 različnih delovnih procesov, kot se za avtomobil tega kova spodobi pa celotna izdelava poteka ročno.

Jubilejnemu primerku so pri Bentleyju namenili posebno registrsko oznako in sicer 40 K. Kam natanko bo šel sicer ni znano, so pa v podjetju iz mesta Crowe razkrili, da gre kar vsak drugi Flying Spur bodisi v eno izmed Amerik, bodisi na Kitajsko. Na domačih tleh nato ostane vsak deseti primerek, preostalih 40 odstotkov vozil pa nato roma do kupcev v Evropi, na Bližnjem Vzhodu in pa na območje Pacifika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord