BMW, Intel in Mobileye bodo sodelovali pri razvoju avtonomnega avtomobila

4. 7. 2016
Deli
BMW, Intel in Mobileye bodo sodelovali pri razvoju avtonomnega avtomobila (foto: BMW)
BMW

Skupina BMW in računalniška velikana Intel in Mobileye bodo združili svoje sile pri razvoju rešitev za avtonomne avtomobile prihodnosti.

Kot pravijo pri treh proizvajalcih, avtonomna vožnja sicer obeta veliko pozitivnih sprememb v načinu uporabe avtomobilov, a je pot do nje precej težka in zapletena, saj zahteva izčrpno inteligentno upravljanje že zdaj zelo kompleksnega izdelka, kakršen je avtomobil. Skupina BMW bo skupaj z Intelom in Mobileyeom do leta 2021 izsledke raziskav predvidoma uveljavila v serijski proizvodnji, na modelu BMW iNEXT, ki bo postal temelj BMW-jeve strategije za avtonomno vožnjo in flote avtonomnih vozil, ki bodo vozila pne le po avtocestah ampak tudi v mestnem okolju. Že leta 2017 bo na ceste predvidoma zapeljal prvi prototip.

Tri podjetja bodo v sodelovanju razvijala rešitve, ki bodo voznikom omogočile ne le, da iz rok izpustijo volanski obroč, ampak v tretji stopnji tudi umaknejo oči s ceste ("eyes off"), v četrti stopnji pa povsem odmislijo vožnjo ("mind off") in se namesto vožnji posvetijo sprostitvi ali delu. Avtomobil bi potem lahko dosegel peto stopnjo "driver off", v kateri bi deloval popolnoma avtonomno brez voznika v potniškem prostoru. S tem bi do leta 2021 lahko oblikovali flote avtonomnih vozil, ki bi bile temelj za popolnoma nove poslovne modele v povezanem mobilnem svetu.

Proizvajalci si bodo prizadevali tudi za oblikovanje industrijskih standardov za odprto platformo, s katero bi nagovorili tretjo, četrto in peto stopnjo avtonomne vožnje in bi bila na voljo tudi drugim proizvajalcem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol