Bo predlog EU padel? Nemčiji se pridružujejo nove države!

28. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Vse države se zavzemajo za to, da bi zamaknili popolno ukinitev motorjev z notranjim zgorevanjem za vsaj nekaj let.

V teh dneh je v Evropskem parlamentu veliko govora o predlogu Fit for 55, Pripravljeni za 55 in pa o tem, da bi do leta 2035 v Evropski Uniji v celoti prepovedali prodajo novih avtomobilov, opremljenih z motorji z notranjim zgorevanjem. Prvi so se temu uprli Nemci, ki so jasno izrazili namen, da tega zakona ne bodo podprli, saj še vedno vidijo niše, zaradi katerih bi tovrstni motorji še vedno imeli uporabno vrednost.

Nemčiji pa se sedaj pridružuje še več držav, ki ne nameravajo uvesti popolne prepovedi prodaje avtomobilov s termičnimi motorji. Med peterico so Bolgarija, Slovaška, Romunija, Portugalska in pa Italija, še ena avtomobilska velesila, kjer tako oblast, kakor tudi industrija že nekaj tednov glasno nasprotuje napovedanim spremembam. Te naj bi nenazadnje pripeljale do velikih odpuščanj med podjetji, ki delujejo na tem področju.

Preberite še: Uradno: največji evropski avtomobilski trg napovedal upor proti EU

Naj spomnimo: predlog Evropske Unije, pripravljen lansko leto predvideva 55-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov na področju prometa do leta 2030 (v primerjavi z letom 1990) in nato 100-odstotno zmanjšanje do leta 2035. Številni kritiki ob tem opozarjajo, da bo s tem prišlo do (delne) premestitve plinov s področja uporabe avtomobilov na področje pridobivanja elektrike potrebe električnih avtomobilov, hkrati pa obstaja bojazen pred preobremenitvijo električnega omrežja.

Peterica omenjenih držav zato predlaga, da bi se izpuste toplogrednih plinov iz naslova osebnih avtomobilov do leta 2035 zmanjšalo za 90 odstotkov, za lahka gospodarska vozila pa za 80 odstotkov. Popolna prepoved prodaje vozil s termičnimi motorji bi nato sledila z letom 2040. Neimenovani bolgarski uradni je ob tem za portal Automotive News Europe dejal, da bi morali evropski poslanci pri pripravi tovrstnih sprememb upoštevati ekonomsko situacijo v vseh državah članicah.

Do vse večjega nasprotovanja sicer prihaja ravno v dneh pred dokončno odločitvijo o tem, ali bo EU uvedla napovedano spremembo oziroma zaostritev zakonodaje. Končna odločitev bo namreč znana že prihodnji teden.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol