Bo ta poteza nemške (in evropske) proizvajalce obvarovala pred novo polprevodniško krizo?

9. 8. 2023 | STA
Deli
Bo ta poteza nemške (in evropske) proizvajalce obvarovala pred novo polprevodniško krizo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Še zelo svež je spomin, ko so se zaradi motenj v dobavi polprevodnikov (čipov) ustavljale proizvodnje. To je poteza, ki zna Evropo vsaj delno obvarovati pred tem.

Tajvanski tehnološki velikan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) v nemškem Dresdnu načrtuje gradnjo proizvodnega obrata za izdelavo polprevodnikov. Vrednost naložbe ocenjuje na 10 milijard evrov, sredstva pa bodo prispevala tudi nemška podjetja, med njimi Bosch.

Začetek gradnje obrata, v katerem načrtujejo okoli 2000 novih delovnih mest, je predviden v drugi polovici leta 2024, proizvodnja v njem pa naj bi stekla leta 2027, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia

Finančna sredstva za obrat bosta poleg podjetja TSMC in Boscha, ki ima v Dresdnu tudi proizvodni obrat, zagotovila največji nemški proizvajalec polprevodnikov Infineon in nizozemski proizvajalec čipov NXP. Nemška vlada pa namerava prispevati pet milijard evrov iz podnebnega sklada, za kar mora dobiti zeleno luč Evropske komisije, poročanje Handelsblatta povzema dpa.

Nemška vlada bo subvencionirala tudi gradnjo novega obrata ameriškega proizvajalca računalniških čipov Intela v mestu Magdeburg. Višina subvencije znaša skoraj 10 milijard evrov oz. tretjino vrednosti projekta, ki je ocenjen na 30 milijard evrov. Državno subvencijo mora tudi v tem primeru potrditi Evropska komisija.

Novi obrati za proizvodnjo čipov so za Nemčijo, ki je bila na področju polprevodnikov odvisna od uvoza iz Azije, strateškega pomena. Po oceni nemške vlade s tovrstnimi naložbami poteka diverzifikacija dobavnih verig, s čimer nemškim in evropskim podjetjem omogočajo, da čipe dobijo znotraj meja EU.

TSMC upravlja največje tovarne rezin silicija na svetu in proizvaja visoko zmogljive čipe, ki se uporabljajo za različne proizvode, od pametnih telefonov in avtomobilov do raket. Skupno proizvede skoraj 50 odstotkov vseh čipov, manjših od 10 nanometrov, na svetu, med najbolj znanimi odjemalci pa je ameriški Apple. Konec lanskega leta je TSMC zagnal tudi množično proizvodnjo najnaprednejših trinanometrskih čipov.

Preberite še: Od računalništva do električnih koles. To je zgodba znanega slovenskega podjetja

BONUS VIDEO: Spoznajte Mercedesovo prestižno limuzino, oblikovano pod vodstvom slovenskega mojstra Roberta Lešnika

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol