Bodo Švedi karavanom pomahali v slovo?

19. 6. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Volvo je skorajda sinonim za to karoserijsko obliko, nekaj njihovih karavanov pa ima kulten status - na primer 850 T5 R v rumeni barvi! 

Volvo, ki slovi po skrbi za varnost potnikov in vzdržljivosti, bo v naslednjih petih letih predstavil pet novih modelov; vsako leto enega. Nazadnje so predstavili EX30, s katerim želijo nagovarjati predvsem mlajše kupce. Poleg tega le elektrika pri tej znamki poganja še EX90, C40 Recharge in XC40 Recharge. In kaj je vsem tem modelom skupno? Vsi so SUV - no, C40 je križanec.

In najmanjši je … najhitrejši!

Načrti

Švedi želijo, da bi do leta 2025 električna vozila predstavljala 50 odstotkov njihovih novih prodanih vozil, do leta 2030 pa želijo prodajati le še električne avtomobile. Trenutno že imajo začrtane "meje" svoje električne ponudbe: zastavonoša je EX90, mesto vstopnega modela pa zaseda EX30. Kaj pa bo z njihovo najprepoznavnejšo karoserijsko obliko?

Karavan?

Volvo se je v zgodovino zapisal predvsem s karavani. Izdelovali so nekaj res ikoničnih, trenutno pa sta v njihovi ponudbi 2: V60 in V90, ki ju še vedno poganjajo fosilna goriva s pomočjo elektromotorjev. Švedi pa se zdaj odločajo, ali je smiselno ponuditi tudi karavana na "štrom".

Le malo takih

Električno gnanega karavana trenutno še ni, razen Taycana Sport Turisma in MG5, ki pa ga pri nas ni mogoče kupiti. Kmalu se jih obeta nekaj iz koncerna VAG: Škodin prihaja v letu 2026, tudi Audijevega A6 Avant bo poganjala elektrika, kot karavan pa naj bi bil na voljo tudi Volkswagnov ID.7.

Kaj pravi vodstvo?

Izvršni direktor znamke Jim Rowan je povedal, da razmišljajo o električni zamenjavi V90 in se sprašujejo, ali je za takšen avtomobil trg dovolj velik. Po njegovih besedah so sposobni izdelati lepega in pametnega karavana, vendar zanimanje za limuzine in karavane v Evropi upada, zato morajo dobro premisliti o smiselnosti takšnega avtomobila. Razmišljajo celo o prepustitvi te tržne niše (električni karavani) svojim konkurentom, Volkswagnu in Škodi.

Očitno bomo morali še malo počakati, da bomo izvedeli, ali bo na ceste zapeljal tudi švedski električni karavan.

Fotografije: promocijsko gradivo

Preberite še: To je pravi razlog, zakaj se je Domen Prevc poslovil od svojega Porscheja 911, danes pa raje sede za volan te "mrcine"

Priporočamo tudi: Rimčev rekord podrl avto, ki ni več v proizvodnji