Zvečer bo znan naslednik Škode Octavie! Preverite, kdo je doslej slavil največkrat

12. 1. 2022
Deli

Finalni izbor za Slovenski avto leta 2022 bomo danes ob 20. uri spremljali v spletnem prenosu.

Pričakovanje je na vrhuncu. Prvi slovenski avto leta (1993) je bil BMW 3, zvečer pa bo znan jubilejni trideseti zmagovalec izbora Slovenski avto leta 2022. V tokratni peterki finalistov, med katerimi so prav vsi križanci, sta prvič dva električna avtomobila, tretji ima to možnost, vsi pa ponujajo takšno ali drugačno obliko elektrifikacije. 

To so Toyota Yariss Cross, Škoda Enyaq, Opel Mokka, Volkswagen ID.4 in Renault Megane Conquest - po vrstnem redu, ki so ga določili glasovi bralcev, gledalcev, poslušalcev in sledilcev sodelujočih medijev. To so tudi prve točke, ki jih finalisti s seboj prinesejo v zaključni izbor, preden bodo točke dobili še iz strani uredništev medijev, ki sestavljamo žirijo - Avto Magazin, Avtomobilnost / Val 202, Delo / Slovenske novice, Dnevnik, EVO, Komotar Minuta, Motorevija, Siol in Večer.

 

Kdo je bil doslej najuspešnejši?

Največ naslovov - kar devet - so v tridesetih letih zbrali pri Volkswagnu, s tremi pa se lahko pohvalijo pri Renaultu, Škodi in Fordu. Največkrat - štirikrat - je slovenski avto leta postal Volkswagen Golf, po trikrat pa sta laskavi naslov prejela Ford Focus in Volkswagen Polo. Po Peugeotu 3008 leta 2017 bo letošnji zmagovalec šele drugič križanec.

Tri desetletja od prvega izbora...

Današnja druščina finalistov je daleč od finalistov prvega izbora pred tridesetimi leti, ko o križancih ali elektrifikaciji še ni bilo ne duha ne sluha. Ob tej priložnosti se je prvi zmagovalec, BMW serije 3 (E36), finalistom pridružil na Vranskem, kjer smo preverili delovanje sistemov ESP in ali se lahko tridesetletnik z novinci še vedno kosa v izzivih centra varne vožnje. Postavljajo pa se tudi nekatera druga vprašanja. Zakaj so električni avtomobili pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah? Bodo čistilci in policisti z njimi izgubili svojo vlogo?

Vse to bomo in še več bomo pojasnili danes ob 20. uri v spletnem prenosu. In najpomembneje - prešteli bomo glasove medijev in dobili slovenski avto leta 2022!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol