DARS še ne bo kupoval opreme za sekcijsko merjenje hitrosti

12. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli
DARS še ne bo kupoval opreme za sekcijsko merjenje hitrosti (foto: DARS)
DARS

Prvi sistemi naj bi bili postavljeni že sredi poletja, a kot kaže, se bo ta rok vsaj za nekaj mesec zamaknil.

Oktobra lani je Dars povedal, da bo odstranil sistem za sekcijsko merjenje hitrosti na odseku štajerske avtoceste med predoroma Trojane in Podmilj proti Ljubljani. Razloga za umik sistema sta bila potek polletnega testnega obdobja in to, da se je zgodila okvara naprave. Hkrati z umikom sistema sekcijskega merjenja hitrosti pa je Dars že takrat napovedal, da bo že v letu 2018 sledila postavitev sedmih novih tovrstnih sistemov, pri čemer naj bi bili prvi postavljeni po 30. juniju letos.

Kot kaže, pa bo načrt Družbe za avtoceste Republike Slovenije padel v vodo. Družba je namreč pred časom izdala razpis za dobavo, vzpostavitev sistema in vzdrževanja opreme, ki naj bi se zaključil z odpiranjem ponudb 10. aprila, vendar se to ni zgodilo. Kot uradni razlog Dars navaja dejstvo, da Policija ni podpisala dogovora, po katerem bi v upravljanje in uporabo prevzela omenjene sisteme, s čimer bi hkrati prevzela in tudi dobila nalogo izdaje glob kršiteljem.

Razlog za propad je počasno delo pristojnih ministrstev

Kot razlog za to, da se pogodba ni podpisala, tako poročajo pri Darsu, Policija navaja propadel dogovor z ministrstvoma za pravosodje in infrastrukturo, s katerima so želeli doseči spremembo prekrškovne zakonodaje, s katero bi dosegli poenostavitev postopkov. Tako na Darsu kot na Policiji so zaradi propada dogovora razočarani, saj naj bi tovrstni sistemi občutno zmanjšali hitrost na avtocestah, kar je ne nazadnje dokazoval tudi testni sistem v trojanskih predorih.

Kdaj bo torej do dogovora med ministrstvoma in Policijo prišlo, za zdaj še ni znano, prav tako ne, kdaj bo objavljen ponovni razpis. Je pa zato mogoče pričakovati, da bo prekinitev postopka pomenila zamik vzpostavitve sistemov, vsaj tistih med Dramljami in Arjo vasjo ter Vrhniko in Brezovico (v obe smeri), za postavitev katerih naj bi bilo poskrbljeno po 30. juniju.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem