Slovenija že dovoljuje testiranje avtonomnih avtomobilov

15. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Po besedah ministrice za infrastrukturo v Sloveniji ni potrebe po zamenjavi obstoječe zakonodaje, ki sicer ne omejuje uporabe avtonomnih avtomobilov.

Avtonomni avtomobili so stvar prihodnosti, nekaj, kar se bo zgodilo v prihodnje, in le še vprašanje je, kdaj bo prišlo do tega, da bodo samovozeči avtomobili na cestah začeli sobivati z bolj običajnimi avtomobili. Gre torej za industrijo, ki bo v prihodnje zagotovo prinesla na stotine milijard in evrov tistim, ki bodo pri koritu. Po mnenju dr. Matjaža Gamsa, državnega svetnika, bi ta številka v EU lahko znašala kar 620 milijard evrov, del tega zneska pa bi po Gamsovem mnenju lahko prišel tudi v Slovenijo.

Kot kaže, bi v Sloveniji že kmalu lahko na tem področju prišlo tudi do resnih premikov. Vlada je tako že v minulem mandatu začela s spremembami na področju zakonodaje, ki zajema tudi tovrstna vozila. Te so bile zajete v predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa EPA 2639-VII. Ta predlog sicer še ni dokončen, zato na vladi še sprejemajo 'strokovno utemeljene predloge', ki bi ne nazadnje lahko prišli v zakon.

Ministrstvo za zdaj ne vidi težav

Bolj kot zgornje pojasnilo pa dr. Gamsa, ki sicer že dlje časa deluje na področju razvoja avtonomnih avtomobilov in se zavzema za začetek njihovega preizkušanja v Slovenji, zadovoljuje drugi del pisma, ki ga je pred dnevi prejel od ministrice za infrastrukturo, magistrice Alenke Bratušek. Na vprašanje o tem, kakšne ukrepe namerava pristojno ministrstvo sprejeti in izvesti na področju obstoječe zakonodaje, da bi lahko začeli uporabo avtonomnih vozil tretje in četrte stopnje, je ministrica odgovorila z naslednjimi besedami:

»Nacionalne zakonodaje s področja motornih vozil ne bo treba spreminjati zaradi prihoda avtonomnih vozil. Tudi ta vozila bodo morala biti, tako kot velja za vsa druga cestna motorna in priklopna vozila, homologirana ali posamično odobrena pred dajanjem na trg, nato pa registrirana in označena na enak način, kot so vsa ostala cestna vozila.«

Zgornji odgovor tako jasno in glasno daje vedeti, da ovir za preizkušanje avtonomnih avtomobilov v Sloveniji s pravnega vidika ni in da bi v Sloveniji pravzaprav že lahko začeli testiranje teh, šele dopolnitve zakonodaje pa bi nato prinesle morebitne spremembe stanja, ki bi se lahko vzpostavilo že zelo kmalu. Slovenija torej ima možnost postati ena izmed bolj naprednih držav na tem področju, kar pa bi bilo v praksi nedvomno lahko koristno, saj bi ravno s pomočjo proizvajalcev avtonomnih avtomobilov lahko tudi v praksi na naših tleh preizkusili njihovo delovanje in opazili morebitne težave pri tem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol