Nedaleč od nizozemske obale gori ladja s 3000 avtomobili na krovu - je kriva elektrika?

27. 7. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Obalna straža je pripravljena na vse, tudi na potop Fremantle Highwaya.

Ladjo, ki je plula iz Nemčije v Egipt, so včeraj ponoči zajeli ognjeni zublji. Zdaj pa se z njimi borijo nizozemski gasilci in obalna straža, ki želijo preprečiti njen potop. 23-člansko posadko (vsi člani so Indijci) so rešili s helikopterji. Nekaj jih je utrpelo poškodbe; zlome kosti, saj so skočili v vodo, opekline in težave z dihanjem. En član posadke je izgubil življenje.

Goreča ladja, poimenovana Fremantle Highway, je približno 27 kilometrov severno od obale.

Kustwacht Nederland

Težaven požar

Predstavniki nizozemskih oblasti so včeraj povedali, da požar na 199-metrski ladji še zdaleč ni pod nadzorom, razlog za to pa je predvsem težaven tovor, ki ga je prevažala - na krovu je 2857 avtomobilov, med njimi 25 električnih in 350 Mercedes-Benzov. Težavo torej povzroča tudi gorivo v avtomobilih, ki ga je sicer malo pa vendar preveč, ko pride do požara, in električne celice, katerih gorenje je izjemno težko ustaviti.

Kustwacht Nederland

Pripravljeni na vse

Nizozemska obalna straža počne vse, da bi preprečila potop 18.500-tonske ladje na dno Severnega morja, vendar so pripravljeni tudi na ta scenarij. Vse je odvisno od vremena in škode, ki jo je požar že zadal. Biodiverziteta na tem območju je pestra in občutljiva, potop ladje pa bi lahko imel katastrofalne posledice.

Razlog

Obalna straža na svoji spletni strani zatrjuje, da je razlog za požar trenutno še neznan, tiskovna agencija Reuters pa navaja njihovega neimenovanega predstavnika za odnose z javnostmi, ki jim je povedal, da se je požar začel v bližini električnega avtomobila. Fremantle Highway je "Roll-on/roll-off" ladja, kar pomeni, da se avtomobili zapeljejo in odpeljejo z nje sami - tako kot na trajektih, ki nas poleti prevažajo na hrvaške otoke.

Profimedia

Fotografije: Nizozemska obalna straža, Profimedia

Preberite še: Kdaj se bomo po severni ljubljanski obvoznici lahko spet vozili neovirano? To pravijo na Darsu

BONUS VIDEO: Audijev tehnološki pionir zdaj še bolj izstopa, vendar na nepričakovan način!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol