Fenomen vzpona Teslinega modela Y: se tehtnica preveša k električnim avtomobilom?

Tesla Model Y je bil v prvi polovici leta najbolje prodajani avtomobil v Evropi, delež električnih avtomobilov se je občutno okrepil.

Novica ni več povsem sveža, še vedno pa se pojavljajo vprašanja, kako je električnemu križancu uspelo priplezati do stolčka najuspešnejšega avtomobila na stari celini. Tesla Model Y je na svoji poti na evropski vrh prehitel tudi precej cenejše avtomobile, kar bi bilo po mnenju tržnih strokovnjakov lahko znamenje, da se trg postopno premika k električnim vozilom.

Tesla je v prvih šestih mesecih leta 2023 v Evropi in Združenem kraljestvu prodala več kot 125.000 modelov Y, kar je znatno povečanje v primerjavi s prejšnjimi leti. Na drugo mesto se s približno 7000 primerki manj uvršča nizkocenovni Dacia Sandero. Uspeh modela Y je mogoče pripisati znižanju cen, spodbudam za električna vozila in subvencijam, ki so jih zagotovile evropske države, kot tudi splošnemu povečanju tržnega deleža električnih baterijskih vozil.

V nedavnem poročilu Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je Tesla Model Y jasen zmagovalec med vsemi avtomobili v Evropi, kjer so baterijski električni avtomobili po deležu prvič prehiteli dizelske, poleg tega pa se obeta razmeroma množičen prihod novih modelov, ki jih bo gnala elektrika.

Polletne prodajne številke modela Y se skoraj ujemajo s celoletno lansko prodajo, ko so pri Tesli našli 138.000 kupcev, kar pa je bistveno več kot žalostno skromnih 21.000 iz leta 2021. Prodajne številke so se v letošnji prvi polovici leta v primerjavi z lanskim prvim polletjem povečale kar za 211 odstotkov, takrat je bilo prodanih dobrih 47.000.

Zdi se, da je Teslinemu električnemu križancu naklonjena tudi cena, čeprav je skoraj štirikratnik cene nizkocenovne Dacie Sandero, ki ima izhodiščno ceno okoli 13.000 evrov. No, vsekakor pa je pri vzponu na evropski prestol pomagalo tudi nedavno Teslino okleščenje cen, ki so jih na posameznih trgih za nekatere modele znižali tudi do 20 odstotkov, konkretno za model Y do 17 odstotkov.

Preberite še: Teslin Cybertruck dobiva konkurenco

BONUS VIDEO: BMW Serije 7 je novo merilo avtomobilskega prestiža in ekscesov – poglejte si tehnološke igračke, s katerimi navdušuje

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol