Po VW zdaj ustavljata proizvodnjo še dve italijanski znamki

29. 9. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Analitiki napovedujejo, da se bo trend obrnil na bolje v letu 2025, do takrat pa ...

Volkswagen, za katerega smo nedavno poročali, da ustavlja proizvodnjo VW ID.3 in Cupre Born, očitno ni edini s težavami. Stellantis, ki ima pod svojim okriljem tudi znamki Fiat in Maserati, se je odločil za pavzo.

Ustavitev proizvodnje - Volkswagnu štrene mešata dva električna avtomobila

Tovarna Mirafiori v Torinu ima dve proizvodni liniji, na prvi sestavljajo električnega Fiata 500, na drugi štiri različne Maseratijeve modele. Težavo pa za Stellantis predstavlja upad povpraševanja po vseh teh modelih. Težava električnega Fiata 500 naj bi bila huda konkurenca, medtem ko Maseratijevo ponudbo načenja starost modelov - Ghiblija in Quattroporta nameravajo nehati izdelovati v decembru in slednji naj bi dobil tudi "električni" nadomestek.

Obe liniji v torinski tovarni sta že bili ustavljeni ta teden, še ena ustavitev pa 2400 delavcev, ki bodo začasno odpuščeni, čaka med 19. oktobrom in 3. novembrom. 

Električni Fiat 500 je bil lani tretji najbolje prodajani električni avtomobil v Evropi, v letošnjih 8 mesecih pa je padel na šesto mesto - za Teslo Model Y,  VW ID.4, Teslo Model 3, VW ID.3 in MG4. Maserati je sicer v prvem polletju 2023 zabeležil 41-odstotno rast v prodaji, a je za to zaslužen Grecale, medtem ko v Torinu izdelujejo druge modele, ki niso tako priljubljeni.

Preberite še: Škripanje, drgnjenje, vibriranje ... kaj pomenijo zvoki, ki prihajajo od zavor?

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol