Prihaja zadnji počitniški konec tedna. Se nam obeta prometni kolaps?

25. 8. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Prihaja zadnji počitniški konec tedna. Se nam obeta prometni kolaps? (foto: Profimedia)
Profimedia

Smo v zaključku meseca avgusta, ko se dopustniki praviloma vračajo domov. Ta konec tedna bo zagotovo med prometno najbolj obremenjenimi.

Danes in jutri se bodo tisti, ki lovijo še zadnje počitniške dneve, zagotovo odpravili proti turističnim krajem. Zato je pričakovati, da se bodo čez dan potovalne poti proti obali podaljševale. Že v tem trenutku je za pot od Ljubljane do Kopra potrebna približno ura in pol, medtem ko gneča počasi nastaja po večjem delu ljubljanske obvoznice.

To je trenutno stanje na slovenskih avtocestah:

  • Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, približno 2 kilometra. Vozniki, namenjeni proti Kranjski Gori, lahko avtocesto zapustijo že na priključku Lesce. Priključek Jesenice vzhod je prevozen po navodilu policije le za lokalni promet.
  • Na južni ljubljanski obvoznici od razcepa Malence proti Brezovici, na več odsekih.
  • Na zahodni ljubljanski obvoznici od Šentvida proti Brezovici. Občasno zaradi varnosti kratkotrajno zapirajo predor Šentvid.
  • Na cestah Ljubljana Vič - Brezovica, Lesce - Bled, Brezovica - Vrhnika, Šmarje - Koper, Lucija - Strunjan.

Če je v soboto pričakovati rahlo zatišje, pa se prava "nevihta" obeta v nedeljo praktično cel dan. Nedelja je namreč zadnji počitniški dan v Nemčiji in na Nizozemskem, zato je pričakovati povečano število avtomobilov iz omenjenih držav, ki se bodo odpravljali proti domu. Obremenjene bodo poti, ki vodijo iz Hrvaške proti Avstriji, gneča pa bo zagotovo nastajala tudi pred predorom Karavanke.

Če nameravate sesti v avto in se peljati po kakšni od naštetih tras v nedeljo, svojo pot raje prestavite, saj vam utegne odnesti kar precej živcev, ko boste v gneči čakali, da se kolona kam premakne.

V prihodnjem tednu pa je pričakovati gnečo tudi v okolici nakupovalnih središč, saj bodo zagotovo še zadnji hiteli po šolske potrebščine. Danes teden pa ... prvi šolski dan. A brez skrbi, na to vas bomo na Avto magazinu še spomnili.

Preberite še: Po pol ure na 30 stopinjah je temperatura v avtu že praktično smrtno nevarna

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol