Izšel je novi Avto magazin: kaj storiti, ko izgubimo ključe; kako pravilno prevažati male živali; test: Škoda Enyaq

12. 8. 2021
Deli

V novem Avto magazinu si tokrat preberite, kaj storiti, če (na dopustu) izgubite, ali pa vam ukradejo avtomobilske ključe. Zadeva se morda sliši kot katastrofa, vendar pa obstajajo načini in rešitve, ki situacijo lahko precej olajšajo. V Španiji smo tokrat prvič na dveh lokacijah zapeljali kar tri tamkajšnje novince, osrednje mesto med testniki pa sta si tokrat priborila Škda Enyaq ter Opel Mokka. Ob napovedanemu ukinjanju avtomobilov z notranjim zgorevanjem smo si posvetili tudi njihovemu (domnevnemu) bližajočemu se koncu in pa pregledu stanja električnih avtomobilov v Sloveniji. Na elektriko so se sicer zapeljali tudi motociklisti, po dolgem času pa smo vam pripravili tudi čisto pravi dirkaški test.

Predstavljamo

Opel Astra - Nemka francoskih korenin

Prva Opel Astra, ki je nastala pod okriljem koncerna Stellantis, prinaša vse prepoznavne elemente sodobnih Oplov – združene s francosko tehnologijo.

BMW serije 2 Coupé - Nova dvojka je iz stare šole

Po številnih, predvsem oblikovalskih kritikah so se pri Bavarci končno vrnili na stara pota. Novi BMW serije 2 Coupé se ponaša s tem, kar je proslavilo BMW-je starih časov – tudi z minimalističnimi ledvičkami.

Vozili smo

Cupra Formentor VZ5 - Hrabra poteza

Formentor ni več nov, še vedno pa je najuspešnejši avtomobil te mlade športne znamke. VZ5 je verzija, ki Cupro v celem dvigne na neko povsem novo dimenzijo.

Seat Ibiza in Seat Arona - Navihani Španki

Kako bi definirali pravega prebivalca Španije? Veljajo za temperamentne, polne strasti. Tega nikakor ne skrivajo. Še več, to kažejo na vsakem koraku, v vsaki potezi, ki jo storijo. Rafael Nadal, na primer, eden najbolj temperamentnih teniških igralcev zadnjih let, ki se je tudi zaradi svoje karizme zapisal med večna imena tenisa. Ali pa recimo Fernando Alonso. Ali pa ... Nadaljeval bi lahko v nedogled.

Fiat Ducato - Loščenje pri štiridesetih

Tokratna prenova največjega Fiatovega dostavnika je vsebinsko precej temeljitejša, kot obeta prvi vtis, ne gre pa za povsem novo vozilo. Slavljencu so za 40. rojstni dan namesto torte namenili širok nabor asistenčnih sistemov, izboljšane motorje in nov komunikacijski sistem.

Tehnika

Izgubljeni avtomobilski ključi - Vsaj enega imejte v rezervi

Tega, da bi izgubil avtomobilski ključ, je verjetno strah vsakega voznika. Stroški izdelave novega so precejšnji, na kup spremljajočih komplikacij pa raje sploh ne pomislimo. A dokler je doma spravljen rezervni ključ, je izguba še precej znosna. V nasprotnem primeru pa ...

Testi

Škoda Enyaq iV - Ste še vedno v dvomih?

Naključje je hotelo, da je pred prihodom Enyaqa na naši preizkušnji gostoval Volkswagen ID.4, zato se primerjava z bratrancem iz Wolfsburga vsiljuje kar sama po sebi. Vendar sta si sodobna električna križanca različna bolj, kot se zdi in kot izhaja iz tehnične papirologije.

Renault Megane Conquest - Končno?

Naključje je hotelo, da je pred prihodom Enyaqa na naši preizkušnji gostoval Volkswagen ID.4, zato se primerjava z bratrancem iz Wolfsburga vsiljuje kar sama po sebi. Vendar sta si sodobna električna križanca različna bolj, kot se zdi in kot izhaja iz tehnične papirologije.

Opel Mokka - Filozofija lepote

Pravijo, da je za lepoto treba potrpeti. To velja tudi za Opel Mokko, pri kateri so za njene adute sprejeli številne kompromise in je zavoljo tega eden redkih križancev, ki ne želi ugajati vsem. Prav zato pa bo kot Pepelkin čevelj ugajala tistim, ki si jo zares zaželijo.

Dacia Sandero - Samo še naprej

Nič več okornega oblikovanja, nobenega tehničnega zaostanka pri podvozju in pogonskih sklopih in manj nizkocenovnega varčevanja povsod, kjer je mogoče. Namesto tega sveža podoba in kar precej nove vsebine najbolje prodajanega avtomobila romunske Dacie.

Renault Kadjar - Ne star, kje pa – le zrel

Renault Kadjar na prvi pogled morda res ne deluje povsem sveže, se pa zato več kot oddolži s čim drugim.

Mercedes-Benz EQV - EQVivalent

V obdobju priprav na čas, ko bo avtomobile gnala samo še elektrika, se nekateri proizvajalci odločajo tudi za električno preobrazbo obstoječih modelov, ki jih poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem. Takšen je tudi Mercedes-Benz EQV, trenutno eden redkih prestižnih potniških kombijev z električnim pogonom.

BMW 530e Xdrive Toring - V pravi smeri?

Elektrificirana petica je lahko resno hitra, ji pa dodatna teža postavlja nekaj za Beemveja opaznih ovir.

Jeep renegade 4xe - Ko bi prednik vedel

Znamka Jeep se lahko pohvali s tako bogato zgodovino kot le redke. Duh prednikov seveda živi naprej v njihovih novejših modelih, seveda nadgrajen z novimi tehnologijami – zdaj tudi s tako modno priključnohibridno tehniko.

Aktualno

Prevoz živali - S kosmatinci na pot

Bodisi na počitnice, do pasje šole ali do veterinarja – vsaka domača žival se enkrat odpravi na pot z avtomobilom. Neustrezen način prevoza in prezrti dejavniki tveganja imajo lahko strašljive posledice, zato je treba žival v avtomobilu obravnavati kot pravega potnika in jo na pot tudi ustrezno pripraviti. Kaj pravijo pravila in kaj svetujejo strokovnjaki?

ICE motorji - Je bencinarjem in dizlom odklenkalo?

Vedno več avtomobilskih proizvajalcev napoveduje slovo od motorjev z notranjim izgorevanjem do konca desetletja, hkrati pospešeno razvijajo električne avtomobile. Na vprašanji, ali bodo ti dovolj dostopni in ali bo polnilna infrastruktura dovolj razvita, še ni dokončnega odgovora.

Vozila BEV v Sloveniji - Je Slovenija že referenčna država zelene mobilnosti?

Primerjava deležev električnih vozil v Sloveniji in EU kaže, da Slovenija na tem področju še zaostaja, a ima še vedno možnosti, da nadoknadi zamujeno in postane vzor trajnostne mobilnosti.

Motociklizem

Vozili smo: Energica Ego in EsseEsse9 - Elektrika je tu – tudi na dveh kolesih

Samo vprašanje časa je, kdaj bomo doživeli revolucionaren razcvet elektromobilnosti tudi na dveh kolesih. Resda menim, da bo največji delež pripadel skuterjem in manjši motociklom za mestno in primestno vožnjo, a vedno več ljubiteljev bo sedlo tudi na motocikle, ki jih poganja elektrika. Zakaj?

Moto test: BMW R 1250 RT (2021) - Džentelmen

V svetu motociklov in motoristov je tradicija zelo spoštovana, zaradi nje smo pripravljeni spregledati marsikatero malenkost. Težava nastane takrat, ko nekaj tako tradicionalnega, kot je pregovorno fotrov motor, postane tako dobro, da celo najbolj zadrti motociklistični tradicionalisti besnimo, ker smo se znašli v dilemi.

Moto test: Yamaha Tracer 9 GT - Lahkotnost razmišljanja

Najtežje stvari se včasih zdijo tako enostavne. Poglejte samo vrhunske športnike! Kdo izmed nas se doma pred TV-jem ne počuti zmožen premagati Pogačarja, Lampičevo, hm, Quartararoja? A ko se lotiš aktivnosti sam, tam na cesti, na strmini, na stezi, je zgodba drugačna. Tudi pri Yamahi Tracer 9 GT je tako.

Moto test: BMW R nineT Urban G/S 40th anniversary - GS za zbiratelje

Jubilej, ki ga v letošnjem letu praznuje BMW Motorrad, je zelo pomemben. Njihov najbolje prodajani model z oznako GS praznuje 40 let. Zato so Nemci vse motocikle s to oznako izdelali tudi v omejeni črno-rumeni barvni kombinaciji z velikim številom posebnih dodatkov, ki jih delajo tako drugačne kot žlahtnejše.

Moto test: Honda SH350 - Recept za brezskrbne poletne dni

V vročih poletnih dneh je lahko vožnja z avtom kar naporna, sploh v večjih mestih, saj je gneča na cestah na dnevnem sporedu. Ko sam padem v tak zastoj, vedno pomislim, kako bi se ognil tej zmešnjavi, ki me vedno naredi živčnega.

Moto test: Husqvarna Svartpilen 125 - Ko jagode dozorijo

Husqvarna je držala obljubo! Trgu oziroma manj veščim motoristom je z očitnim ciljem, da omreži najstniško populacijo, ponudila novega člana scramblerske družine Svartpilen – Svartpilen 125.

Šport

Dirkaški test: Saab 99 - Neuničljiv

Ena najbolj eksotičnih znamk v sodobni zgodovini relija je gotovo Saab. Že zato, ker znamke sploh ni več, kar uspešnemu dirkaškemu oddelku pa so se v tovarni odrekli že davno prej.

Formula 1 - Biti najhitrejši včasih ni dovolj

Formula 1 v letošnji sezoni počasi prehaja v zelo vročo fazo, v kateri se iz dirke v dirko vedno bolj iskri. Dvoboj med Verstappnom in Hamiltonom ter seveda Red Bullom in Mercedesom počasi prerašča okvire dirk, svoje pa dodajo še mediji in gledalci na tribunah.

Dirkaške gume - Najhitrejši laboratorij

Ste se kdaj spraševali, zakaj se gumarske znamke tako rade podajo na dirkaške steze? Gre za prestiž, marketing ali kaj drugega?

MotoGP - Grazie Valentino!

»Dohtar« Rossi je oznanil slovo. Z njim se končuje zlato obdobje svetovnega dirkanja, polno mejnikov in presežkov. Prva dirka po polovici sezone razreda MotoGP je za ekipami in dirkači. Kaj je prinesla in kaj si lahko obetamo do konca sezone? Quartararo (Yamaha) vodi v skupnem seštevku. Kje so ostali?

Reli SP - Zadnja priložnost za 30-letnike

Svetovni reli bo poleg uvedbe nove generacije dirkalnikov WRC zaznamovala tudi zamenjava generacije voznikov. Hitri 30-letniki se počasi umikajo mlajšim nasled­nikom, ki so šele vstopili v dvajseta leta.

Premierno: Kreisel RE-X1 - S prototipom na tretje mesto!

Raimund Baumschlager je za volanom električno gnanega dirkalnika Re-X1 osvojil tretje mesto na reliju za avstrijsko državno prvenstvo. Je to torej res prihodnost relija?

Reli DP - Tu je še vedno reli doma …

Turk v Vipavski dolini s tremi minutami prednosti med Slovenci, v dvokolesno gnani konkurenci tokrat odličen Grossi.

Rabljen avto

Volvo XC90 - Družinski član

V skoraj 20 letih so Švedi z Volvom XC90 dokazali, da lahko svojo pregovorno kakovostno pločevino ukrojijo tudi po meri razreda SUV. No, tehnično sta tako prva kot druga generacija postavnega Šveda vsekakor kos nalogi, polega tega sta zaradi ugodne cene tudi zelo zanimivi za kupce rabljenih vozil.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol