Izšel je novi Avto magazin: z Amarokom po Južni Afriki, s šestvaljno Mazdo po Sloveniji; kdaj starostniki niso več primerni za vožnjo?

15. 12. 2022
Deli

Izšel je še zadnji letošnji Avto magazin, ki je hkrati tudi dvojna številka, saj bo naslednja v prodaji šele februarja. Preverite, kaj smo pripravili za vas.

Evropa je že globoko v zimskem času, kar pomeni, da je na drugi strani poloble pravo poletje. Prav zato smo se pri Avto magazinu z veseljem odzvali povabilu podjetja Porsche Slovenija in se v Južno Afriko odpravili na preizkus novega Volkswagen Amaroka, ki bo nadaljeval uspešno pot prve generacije - vključno s šestvaljnikom pod motornim pokrovom. A to ni bila edina premiera, ki smo jo pripravili v tokratni sicer dvojni številki. Precej bližje, in sicer v Italiji smo preizkusili tudi prvega električnega Subaruja, Soltero. Gre za avtomobil, ki ga je Subaru razvil skupaj s Toyoto in je tako bolj ali manj enak njihovemu modelu bZ4X.

Na domačih tleh smo na drugi strani prvič zapeljali težko pričakovano Mazdo CX-60, ki v ponudbo znamke na evropskih tleh oziroma v Sloveniji vrača šestvaljni motor. Kako se je odrezal veliki stroj?

Sicer pa smo v minulem mesecu podrobno spremljali tudi dogajanje na domačih tleh. Tako smo besedo ali dve spregovorili s predsednikom Mednarodne avtomobilistične organizacije (FIA), ki je bil nedavno na obisku v Sloveniji, pod drobnogled pa smo vzeli tudi problematiko veljavnosti vozniških izpitov pri starejših, za katere se zdi, da pogosto precenijo svoje vozniške sposobnosti, predstavljamo pa vam tudi nov koncept enotaktnega termičnega motorja. Bo slednji predstavljal zadnjo fazo 'evolucije' termičnih motorjev pred dokončnim izginotjem?

Predstavljamo

Toyota Prius - Prius, kakršnega ste vedno poznali

Petindvajset let po tistem, ko je Toyota začela masovno proizvodnjo prvega hibrida, je avtomobilistična pokrajina povsem drugačna. Prius pa tudi v peti generaciji ostaja hibrid. In lepši kot kadar koli doslej.

BMW CSL - Povratek treh magičnih črk

Izjemno ekskluziven BMW 3.0 CSL, ki se zgleduje po izvirniku iz leta 1972, je pravzaprav močno nadgrajen M4. Ob pogledu na ceno pa se vam bo zvrtelo.

Tehnika

Enotaktni motor z notranjim zgorevanjem - Enostavnost je višek dodane vrednosti

Transport je ena največjih vej industrije v sodobnem svetu in vsako leto izdelajo več pogonskih sklopov, kot se rodi ljudi na Zemlji. A kljub temu še vedno ni povsem jasno, kakšni bodo pogonski sklopi čez pet ali deset let. Pri podjetju Innengine iz Španije pa so obudili 150 let star Ottov princip delovanja motorja z notranjim zgorevanjem in ga prilagodili elektrifikaciji ter vodiku kot gorivu. Kar nekaj časa je nastajal ta motor, ki je zdaj zrel za uporabo.

Vozili smo

Volkswagen Amarok - Kot večopravilni švicarski nož

Tako uporaben in prijazen do voznika želi biti novi Amarok, ki v drugi generaciji s krajšim premorom vendarle nadaljuje tradicijo na področju poltovornjakov ali pick-upov. Tudi v Evropi, kjer so razmere na trgu še najmanj naklonjene tem uporabnikom prijaznim velikanom.

Subaru Solterra - Električni kabel namesto kardana

Prehod na električni pogon je za Subaru velik izziv. Izgubili bodo pomemben del svoje tehnične identitete, obenem pa želijo ohraniti svoje tradicionalne lastnosti. A že Solterra je dokaz, da jim to očitno dobro uspeva.

Porsche Cayenne Turbo GT

Na dirkališču v Istanbul Parku sem preizkusil Porsche Cayenne Turbo GT, ki do stotih kilometrov na uro pospeši desetinko hitreje od 911 GT3. Kako se je znašel v družbi imen, kot sta 911 GT3 in 718 GT4 RS?

Avtomobilski testi

Mazda CX-60 - Gre tudi drugače. Ampak – je res nujno?

Mazda je končno spravila na trg tudi prvega priključnega hibrida in ni naključje, da je to postal največji in seveda najnovejši model CX-60. Na neraziskano področje pa so se kot vedno odpravili smelo in brez zadržkov. S kupom svojih idej in nove tehnologije.

Citroën C5 X Hybrid 225 - Zgodovinski spomin

»Monsieur le president, la voiture d'Etat est prete pour votre voyage!« sem raportiral prvemu človeku francoske republike in mu s široko kretnjo odprl zadnja vrata. In Citroën C5 X je skoraj neslišno oddrvel po Elizejskih poljanah.

Cupra Leon 300 - Mehanska harmonija

Bolj kot s prodajo namenskih športnih avtomobilov se Cupra danes preživlja s prodajo križanca Formentorja in električnega Borna, z Leonom 300 pa so se vrnili na stara pota in dokazali, da še niso pozabili na športni sloves oznake Cupra, ter ustvarili enega najbolj avtentičnih »hot hatchev« na trgu.

Mercedes-Benz EQB 300 4Matic - Zlata sredina?

Kompaktni električno gnani športni terenec je po vseh tehničnih podatkih ravno to, kar bi moralo ustrezati večini. Razen morda cene. Kar pa je pri tovrstnem pogonu žal še vedno stalnica.

Ford Galaxy Hybrid - Prevlada razuma

Kljub prodajnim smernicam, ki favorizirajo križance in terence, pri Fordu še vedno stavijo tudi na enoprostorce in njihov osveženi Galaxy me je znova opomnil, da življenje včasih res ni pošteno.

BMW iX3 - Pragmatizem

Električni pogon je iX3 dobil pozno, zato pa prenovo bistveno hitreje, da je ostal v časovnem okviru prenove s klasičnim pogonom.

Dacia Jogger 1.0 TCe Extreme - Matematika se izide

Še nedolgo tega si nismo predstavljali, da bi na 4,55 metra dolžine kdor koli lahko predstavil avtomobil – kombi s sedmimi (povsem uporabnimi) sedeži, obrnjenimi v smer vožnje. Pri Dacii so se lotili misije (skoraj) nemogoče. In uspelo jim je.

Karavaning

Predstavljamo: Carthago Liner-for-two (2023) - Za dobro družbo

Nesporna uspešnica na področju velikih bivalnikov za dva znamke Carthago je Liner-for-two. Po treh letih so uspešni koncept Nemci še nekoliko nadgradili, polepšali in izboljšali.

Aktualno

Starostniki in vozniški izpit - Ko pride čas za slovo od volana

Vožnja z avtomobilom je za marsikoga pomemben del vsakdanjega življenja, zato je razumljiva želja po čim daljši ohranitvi vozniškega dovoljenja. Statistika kaže, da okoli 20 odstotkov imetnikov vozniških dovoljenj po 70. letu zaradi zdravstvenih razlogov ni več sposobnih za vožnjo. Prevladujejo predvsem oslabljen vid in sluh ter kognitivne motnje, vse to pa lahko privede do povzročitve hudih prometnih nesreč, kakršna je bila pred nedavnim na ljubljanski obvoznici.

Izpušni sistemi - Glasbeni inštrument, ki mu grozi izkoreninjenje

Izpušni sistemi, kakršen je Akrapovičev, so mojstrsko izdelana pihala, na katera s polnimi pljuči igrajo nadarjeni bencinski motorji.

Starodobniki in izpusti - Pustimo starodobnike zgodovini

Sodobni trendi narekujejo modernizacijo avtomobilov. In to ne le novih, tudi starih, tako imenovanih oldtimerjev. Pa so res tako velik problem, da potrebujejo sodobne pogonske sklope?

Motociklizem

Novosti v letu 2023 s salona EICMA - Mnogo bolje kot lani, a klavrna podoba velike EICME še ni povsem zbledela

Milanski motociklistični salon EICMA, ki se tradicionalno odvije v začetku novembra, velja za enega največjih in najpomembnejših motociklističnih dogodkov nasploh. Hkrati pa največkrat predstavlja tudi tisti prelomni trenutek v letu, ko proizvajalci razkrijejo še zadnje novosti, ki so jih pripravili za prihajajočo sezono. Letošnja EICMA pa bolj kot kdaj koli prej oznanja začetek številnih sprememb v svetu motociklov.

Motocikel in zima - Zimski spanec je kratek, vendar pomemben

Jesen in začetek zime ni samo čas, ko motoristi svoje motocikle, skuterje in mopede pospravimo k zimskemu počitku. Je tudi čas dilem in razprav o tem, kako kar najbolje poskrbeti, da bo dvokolesni ponos novo sezono dočakal v polni formi. Zimski motoristični odmor je pri nas sicer razmeroma kratka, a prav lahko se zgodi, da traja dlje, kot bi si želeli. Zato tokrat z vami delim nekaj uporabnih in koristnih nasvetov.

Kolesarski trenažerji - Zakaj trenažer in kakšnega izbrati

Trenažer predstavlja idealno rešitev, da kolesa v še tako mrzli zimi nikoli več ne bo treba »pospraviti v kot«. Zima, hladno ali slabo vreme, kratek dan oziroma pomanjkanje časa ne morejo biti več izgovor, da ne bi naredili nekaj za dobro fizično pripravljenost in boljše počutje.

Šport

Formula 1 - Znano je le to, da ni (še) nič znanega

Čeprav se je sezona formule ena šele dobro končala in je bil kronan novi (stari) svetovni prvak Max Verstappen, ob njem pa je po letu 2013 naslov prvaka med ekipami spet osvojil Red Bull, se že odpirajo vprašanja, kako naprej. Kaj bo novega, kaj bo drugačnega. Po videnem sodeč, bo dogajanja med zimskimi počitnicami veliko.

Svetovno prvenstvo v reliju (WRC) - Sezona je pred vrati

Nenavadno pozno je promotor prvenstva objavil koledar nove sezone, kaj je torej novega? In seveda, kako bodo sestavljene tovarniške ekipe?

Pogovor s predsednikom FIA Mohammedom Ben Sulayemom - Težko prvo leto

Prvi človek Mednarodne avtomobilistične organizacije FIA se je minuli mesec, skoraj na obletnico prvega leta predsedovanja, na povabilo slovenske Zveze za avtošport AŠ2005 in predsednika Rada Raspeta mudil v Sloveniji. In ponudil nekaj svojih zamisli o prihodnosti avtomobilskega športa, med drugim je bilo govora tudi o cenovni dosegljivosti in varnosti.

Državno prvenstvo: Prve napovedi in načrti za leto 2023 - Dirkaška pomlad bo kmalu tu

Čeprav so dirkači svoje avtomobile komaj pospravili v garaže, bo kmalu tu pomlad s prvimi dirkami. V Sloveniji jih v letu 2023 za zdaj lahko pričakujemo dvanajst. Iz tekmovalnih krogov pa je bilo že decembra mogoče slišati številne zanimive napovedi, želje in ambicije.

Rabljen avto

Mestni avtomobili - Če greste v mesto ...

O mestnih avtomobilih se tisti pravi, kleni in jekleni dedci za točilnim pultom skoraj nikoli zares zavzeto ne pogovarjajo. Bi pa najverjetneje se, če bi živeli v Rimu ali morda v Parizu. Vendar se mi vse bolj dozdeva, da je prometna situacija, še zlasti v naših mestih, tik pred tem, da se bomo iz svojih vozil SUV in limuzin vsak hip presedli v mestne kompaktneže. Ker drugače skorajda ne gre več.

Prihodnja številka revije Avto magazin izide 9. februarja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol