Jaguar razkriva še zadnjo izvedbo modela F-Type, ki je dokaz, da se poslavlja v slogu

11. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli

F-Type v zadnji izdaji hkrati zaključuje linijo športnih kupejev in kabrioletov, ki se vleče kar 75 let v zgodovino.

Zgodovina znamke Jaguar je prepletena s kopico športnih kupejev in kabrioletov, ki so na avtomobilskem prostoru pustili neizbrisen pečat. Model XK-120 je bil najhitrejši avtomobil svojega časa, prav tako pa tudi XJ-220 (čeprav le kratek čas) in E-Type, za katerega je celo sloviti Enzo Ferrari dejal, da je najlepši avtomobil, ki ga je videl. Nič čudnega torej, da so se pri Jaguarju močno zgledovali prav po tem avtomobilu, ko so snovali njegovega zadnjega naslednika, poimenovanega F-Type.

Slednji bo, kot je že lep čas znano, vsaj za nekaj časa tudi zadnji kupe oziroma kabriolet, ki ga bodo pri Jaguarju predstavili. In ker gre za že precej prileten model, je njegov konec že na obzorju. Prišel bo namreč z letom 2025, ko bo Jaguar postal proizvajalec izključno električno gnanih avtomobilov. Dvovratni športnik se nikakor ne bo poslovil po tiho. Izvedba z modelno letnico 2024, ki bo na voljo že januarja prihodnje leto, prinaša kar nekaj posebnosti.

Preberite še: Naprodaj verjetno najboljša avtomobilska zbirka, zajeti so VSI najpomembnejši Ferrariji zadnjih 35 let

Ker Jaguar s slovesom modela F-Type obeležuje tudi 75 let športnih kupejev, bosta najmočnejši različici avtomobila opremljeni s petlitrskim osemvaljnikom ter močjo 450 oziroma 575 'konjev' (331 in 423 kilovatov; štirivaljne izvedbe prav tako ostajajo v ponudbi) nosili oznako F-TYPE 75 in F-TYPE R 75. Od prejšnjih letnikov se ti dve bodoči klasiki ne bosta ločili kaj dosti, še najbolj prepoznaven znak bo silhueta vozila na sprednjem blatniku in petkraka ali desetkraka črna platišča.

Večje spremembe bodo skrite očem. Zglobi zadnjih koles bodo nekoliko lažji, a bolj čvrsti, saj bodo izdelani iz litega aluminija, nanje pa bodo pritrjeni tudi nekoliko večji kolesni ležaji, kar naj bi zagotavljalo boljšo vodljivost. Nekoliko spremenjen bo tudi naklon koles, vozila pa bodo opremljena tudi z elektronsko zaporo zadnjega diferenciala in aktivnim vzmetenjem. Za hitro zaustavitev vozila bodo skrbeli zavorni koluti iz mešanice ogljikovih vlaken in keramike.

Zadnjo izdajo Jaguarja F-Type si bodo kupci lahko omislili januarja prihodnje leto, kljub temu pa so za najbolj neučakane, ki se že pripravljajo za prednaročilo, razkrili cenik. V Veliki Britaniji bo za novega F-Typea treba odšteti od 62.235 funtov (za izvedbo s štirivaljnikom) do 102.870 funtov, kolikor bo stala izvedba R 75 Coupe. Različice brez strehe bodo dražje za 5.590 funtov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord