Kaj se skriva za več milijard evrov vrednim turškim avtomobilskim projektom?

27. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli
Kaj se skriva za več milijard evrov vrednim turškim avtomobilskim projektom? (foto: Profimedia)
Profimedia

Nov električni avtomobil bo premiero doživel še danes.

Turška avtomobilska industrija ne velja ravno za najbolj prepoznavno, pa vendar na njenem teritoriju delujejo različna uveljavljena imena, kot so Renault, Fiat, Hyundai, Toyota, Honda, Ford, kmalu pa se jim bo pridružil še Volkswagen. Tam nastajajo avtomobili, namenjeni lokalnemu in deloma evropskemu trgu, hkrati pa tudi vozila lokalnih avtomobilskih znamk. Tem se bo, kot kaže, danes tudi uradno pridružila še ena. In kot vse kaže, gre za precej ambiciozen projekt.

Za vsem skupaj stoji skupina petih turških avtomobilskih podjetij Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell in Zorlu Holding, združenih pod imenom TOGG oziroma Turško avtomobilsko združenje. Gre za nevladno organizacijo, ki je v nov projekt izdelave petih avtomobilov (in sočasni zagon proizvodnje) za obdobje prihodnjih dveh let namenila kar dobri 3,2 milijarde evrov, v prihodnjih 15 letih pa naj bi nato sledilo še dodatnih 50 milijard evrov vložka. Letna proizvodna kapaciteta naj bi sicer v prvih petih letih znašala okrog 175.000 vozil.

Kot rečeno naj bi prvi avtomobil luč sveta ugledal danes, šlo pa naj bi za električnega križanca segmenta C. Turki ničesar niso prepustili naključju. Vodenje projekta so namreč zaupali Sergiu Rochi, strokovnjaku, ki je med drugim svoje znanje nabiral pri Volkswagnu, nato pa je bil kar 37 let zaposlen pri južnokorejski veji General Motorsa, kjer je deloval bodisi kot predsednik podjetja, direktor ali kot predsednik upravnega odbora. Na drugi strani je znano, da so za obliko novinca poskrbeli pri priznanem italijanskem oblikovalskem studiu Pininfarina. Več bo seveda znanega danes popoldan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol