To so stvari, ki jih morate nujno upoštevati, če vas na cesti ujameta močan dež in toča!

25. 7. 2023 | AVP , Gregor Žvab
Deli

Poletne nevihte s točo in obilnim deževjem so dejavnik, zaradi katerega je boljše ostati doma. Kaj pa, če se vseeno v tem času znajdete na cesti?

Poletne nevihte so letos res pokazale zobe in postregle z vremenom, kakršnega nismo vajeni. Predvsem ne v taki količini in intenzivnosti. To seveda vpliva tudi na promet, zato so pri Agenciji za varnost prometa (AVP) pripravili nekaj napotkov, kako se v takih vremenskih okoliščinah izogniti težavam na cesti:

Med neurjem ali podobnimi vremenskimi dogodki vozite previdno in hitrost vožnje prilagodite razmeram tako, da ves čas obvladujete svoje vozilo ter povečajte varnostno razdaljo. Naliv in toča lahko povzročita slabšo vidljivost, zato je pomembno ohraniti dovolj prostora med vozili.

Agencija za varnost prometa

Mokra cesta postane zelo spolzka, kar lahko vodi do izgube nadzora nad vozilom. Izogibajte se nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, da ohranite nadzor nad vozilom. Če naenkrat postane zelo temno, poskrbite za vklop svetilk oz. utripalk v primeru nenadnega zmanjšanja hitrosti, da opozorite vozila za seboj.

Dodatne nasvete, kako se pripraviti na vožnjo v poletnih mesecih, najdete TUKAJ.

Če ste takrat na avtocesti, zapustite avtocesto na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.) in poiščite primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno.

Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča niso takoj odstranjene. Prilagodite vožnjo razmeram in predvidevajte (močan veter lahko lomi drevesa, na cesto lahko zanese večje predmete, zabojnike za smeti, ki so na kolesih …).

Profimedia

Upoštevajte vso prometno signalizacijo, tudi spremenljivo prometno signalizacijo.

Preden se odpravite na pot v nestabilnem vremenu, se seznanite z aktualno vremensko napovedjo. Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer.

V času neurja, neviht in drugih ekstremnih pojavov je pomembno, da ostanete mirni in osredotočeni na vožnjo, če vas je situacija ujela v vozilu. To je ključno za varno vožnjo v takšnih razmerah.

Preberite še: Danes se nam znova obeta (vremenska) huda ura! Tu je nekaj nasvetov, kako avto zaščititi pred točo

BONUS VIDEO: Spoznajte Mercedesovo prestižno limuzino, oblikovano pod vodstvom slovenskega mojstra Roberta Lešnika

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol