Kia predstavlja 'prihodnost brez meja'

10. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Vizija prihodnosti je jasno začrtala načrte znamke vse do leta 2030.

Na aktualnem lasvegaškem sejmu elektronike se je poleg nekaterih drugih avtomobilskih proizvajalcev svoje novosti odločila predstaviti tudi korejska Kia. Svojo vizijo prihodnosti je poimenovala 'Boundless for all' ali v prevodu 'brez omejitev za vse', ki podobno kot Hyundai kot eno izmed glavnih vodil vključuje razvoj novih avtomobilov z različnimi alternativnimi vrstami pogona, tako hibridov, kot tudi električnih vozil in avtomobilov z gorivnimi celicami.

Z omenjeno vizijo Kia želi sporočiti, da bodo vse novosti, ki jih bo predstavila v prihodnosti – vizija se nanaša na novosti do leta 2030 – na voljo kar najširšemu krogu kupcev. Do leta 2021 želi tako Kia pametni mestni avtomobil z možnostjo avtonomne vožnje četrte stopnje. Že leto prej bo predstavila nov avtomobil s pogonom na gorivne celice, do leta 2025 pa naj bi na ceste zapeljalo kar 16 novih modelov vozil, ki bodo poganjali hibridni pogonski sklopi ali pa izključno elektrika in gorivne celice. Med letoma 2025 in 2030 naj bi nato še dosegli popolno povezljivost vseh novih avtomobilov.

Prvi koncept prihodnosti že predstavljen javnosti

Izmed vseh razstavljenih novosti, pa bo verjetno največ pozornosti požel koncept kompaktnega SUV-a z imenom Niro, ki ga Kia premierno predstavlja na CES-u. Gre za popolnoma električno vozilo, kateri je bil narejen z mislijo na učinkovitost. Avtomobil ima zato aerodinamično oblikovano karoserijo, masko vozila pa je nadomestil interaktivni zaslon, podoben tistemu, ki ga je na salonu v Frankfurtu predstavil Mercedes-Benz v eni izmed svojih študij. V notranjosti vozila je predstavljen popolnoma nov vmesnik  za interakcijo med vozilom in voznikom (HMI), nov pa je tudi sistem za opozarjanje pešcev (APWS), ki je sestavljen iz kamer za opozarjanje voznika na ovire, hkrati pa tudi z zvočniki, s katerimi avtomobil na nevarnost opozarja nepozorne pešce in kolesarje.

Glede na to, da naj bi bil Niro blizu serijske proizvodnje, je Kia že predstavila tudi njegov pogonski sklop. Za pogon bo namreč skrbel popolnoma nov sklop druge generacije, kateri naj bi že kmalu prišel v proizvodnjo. Ta bo sestavljen iz baterije s kapaciteto 64 kilovatnih ur in enega elektromotorja z močjo 150 kilovatov. V teoriji naj bi imel avtomobil v tej kombinaciji do 383 kilometrov dosega.

Jure Šujica
Foto: Kia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol