Prva (resna) žrtev kitajske avtomobilistične industrije!

24. 11. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli

Zagonsko podjetje WM Motor je vložilo zahtevo za stečaj, z obljubo, da se bo vrnilo na trg električnih avtomobilov.

WM Motor, eno najbolj prepoznavnih kitajskih zagonskih podjetij za električna vozila, je vložilo zahtevo za stečaj, potem ko mu ni uspelo dovolj povečati proizvodnje, da bi odpravilo izgube in poplačalo dolg. Njihova prodaja na domačem trgu se je lani zmanjšala za tretjino na približno 27.500 enot.

WM Motor

Podjetje WM Motor, ustanovljeno leta 2015, je v preteklem letu izvedlo pomembno akcijo zmanjševanja stroškov, vključno z znižanjem plač in odpuščanji, da bi lahko ostalo na površju. Zaradi težav in krčenja stroškov so odložili tudi predstavitev petega modela M7.

V objavi stečaja so pri WM Motor kot glavne razloge navedli pandemijo, upočasnjene kapitalske trge in znatna nihanja cen surovin. Ustanovitelj in izvršni direktor Freeman Shen je obljubil, da bo prestrukturiral dolg in podjetje ponovno postavil na noge. Medtem so sporočili, da bodo še naprej zagotavljali poprodajne storitve za kitajske stranke. Podjetje je nekaj vozil izvozilo tudi v Azijo, Evropo in Latinsko Ameriko.

Profimedia

Novica o stečaju je prišla le nekaj tednov po tem, ko je ameriški trgovec z rabljenimi avtomobili Kaixin Auto Holdings objavil neobvezujoč dogovor o prevzemu WM Motor. Pred tem se proizvajalcu avtomobilov ni uspelo uvrstiti na borzo v Hongkongu z obratnim prevzemom družbe Apollo Future Mobility. Zadnje uspešno zbiranje sredstev podjetja je bilo leta 2020, ko je od zunanjih vlagateljev prejelo 1,4 milijarde dolarjev.

Preberite še: 80 tisočakov za 19 let starega Golfa? Da, ta je vreden toliko!

BONUS VIDEO: Popravni izpit za ‘električnega Golfa’: so pri Volkswagnu odpravili napake?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol