Kitajske oblasti prepovedale uporabo vozil znamke Tesla, razlog pa je skoraj bizaren

21. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prepoved naj bi veljala dva meseca, nikakor pa ni prva tovrstna omejitev za znamko.

Sodobni avtomobili so tako rekoč polno opremljeni z najrazličnejšimi asistenčnimi sistemi, pomembno vlogo za njihovo delovanje pa pogosto igrajo tudi kamere, nameščene na različne dele avtomobila Brez njih namreč ne bi mogli uporabljati sistemov za samodejno parkiranje (ali pomoč pri parkiranju), v veliko pomoč pa so tudi pri delovanju sistemov za samodejno zaviranje v sili.

Očitno pa vsaj po mnenju kitajskih ti sistemi le niso tako nedolžni in dobronamerni, vsaj v povezavi z avtomobili nekaterih znamk. Konkretno je govora o ameriškem proizvajalcu električnih vozil, znamki Tesla, ki so jim pred kratkim oblasti prepovedale vožnjo v priljubljenem priobalnem turističnem mestu Beidaihe.

Preberite še: Posebni F-type se klanja preteklosti in napoveduje konec dolgega obdobja

A bolj kot to je bizarna obrazložitev, zakaj so se odločili za takšno potezo. Kitajske oblasti so namreč mnenja, da bi Teslini avtomobili s pomočjo omenjenih kamer lahko vohunili za ameriško podjetje in tudi za ameriško vojsko. To pa kitajskim oblastem, ki kmalu nameravajo imeti v omenjenem mestu tajni letni sestanek, nikakor ni po godu.

Kdaj se bo omenjeni sestanek zgodil ni znano, saj Kitajska tega podatka ne želi razkriti, se pa na socialnih omrežjih že pojavljajo video posnetki, na katerih policija prepoveduje vstop lastnikom vozil znamke Tesla z njihovimi vozili v mesto. Prepoved sicer velja od prvega junija letos, trajala pa naj bi dva meseca.

Na omenjeno prepoved se je sicer že odzval tudi lastnik znamke Tesla, Elon Musk, ki je dejal, da njihovi avtomobili nikoli niso bili namenjeni vohunjenju, ne na Kitajskem, ne kjerkoli drugod. Ob tem je dodal, da vsi podatki, zbrani na kitajskih tleh oziroma s 'pomočjo' na kitajskem prodanih vozil, ostajajo na Kitajskem in se ne stekajo v ZDA.

Tovrstna prepoved sicer ni prva, ki bi jo na Kitajskem razglasili zaradi vozil omenjene znamke. Pred časom so jim tako recimo prepovedali vstop v mesto Chengdu (ki ga je tedaj obiskal kitajski predsednik), splošna prepoved vstopa vozil znamke Tesla pa že dlje časa velja za vsa vojaška oporišča v državi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord