Kitajsko osvajanje Slovenije z novo avtomobilsko znamko

18. 10. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli

Avtomobilska znamka Geely, ki je po svetu prodala že 10 milijonov osebnih vozil, se bo slovenski javnosti prvič predstavila že v tem mesecu.

Znamka Geely, ki še v tem mesecu vstopa na slovenski trg, je del Zhejiang Geely Holding Group (ZGH), globalne skupine za tehnologijo mobilnosti s sedežem v mestu Hangzhou na Kitajskem. Podjetje Geely Automobile je bilo ustanovljeno leta 1997, Geely pa je prva kitajska avtomobilska znamka, ki je prodala 10 milijonov avtomobilov in je že pet let zapored najbolj prodajana znamka osebnih vozil na Kitajskem. Kako zelo mona skupine je Geely pove tudi seznam avtomboilskih znamk, ki delujejo pod njenim okriljem (Geely Auto Group), med temi so tudi Volvo, Polestar, Lotus, Proton, Lynk&Co, Smart Automobile (skupno podjetje z Daimlerjem), ...

V Sloveniji bo sprva na voljo 4,54 metra dolgi kompaktni križanec Atlas Pro, ki ga poganja 1.5-litrski prisilno polnjeni bencinski motor s 132 kilovati (177 konjskih moči), 300 Nm navora pri 1.500 vrtljajih v minuti in z blagim hibridnim sistemom. Model bo na voljo s pogonom na sprednji ali vsa kolesa, večina bo opremljena s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko, za prenos pri standardni opremi  pa bo skrbel 6-stopenjski samodejni menjalnik. S ceno tik pod 29 tisočaki je glede na ponujeno tehniko in opremo zagotovo konkurenčen model.

Predstavitev Geelyja v Sloveniji s prvim modelom Atlasom Pro pomeni le pričetek tukajšnjega delovanja nove močne blagovne znamke. Po načrtih bo že v prvem četrtletju naslednjega leta prispel novi športni terenc Coolraye, v nadaljevanju leta 2024 pa bo sledilo še več modelov.

Geely Adria (čanica skupine SEEAG), ki prevzema zastopniške in uvozniške posle se intenzivno ukvarja z vzpostavitvijo prodajno-servisne mreže pri nas, vendar še ni točno znano kdo bodo pooblaščeni prodajalci in serviserji, niti še ne razkrivajo prodajnih načrtov.

Preberite še: Citroën je naznanil (svoj) začetek dostopne, električne mobilnosti

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor