Pohitite! Če ste ljubitelj limuzin kultne britanske znamke, imate le še malo časa ...

7. 3. 2024 | Janoš Pečnik
Deli

Pri Jaguarju so se odločili - kmalu bodo zaključili proizvodnjo kar treh avtomobilov, ki so ljubiteljem znamke najbližje.

Pri Jaguarju bodo že letos zaključili proizvodnjo vseh modelov iz tradicionalnega dela svoje ponudbe - XE, XF in F-Type. Novico je za revijo Road & Track obelodanil Joe Eberhardt, predsednik in generalni direktor severnoameriške operacije Jaguar Land Roverja. To naj bi se zgodilo junija in pomeni, da bodo do prihoda novih električno gnanih modelov proizvajali le še športne terence (SUV) - I-Pace, E-Pace in F-Pace.

Jaguar

Eberhardt sicer pravi, da je zaloge dovolj in da bosta omenjeni limuzini in športni kupe naprodaj vse do predstavitve novih modelov. Že zdaj pa jih ni več mogoče naročiti po lastnih specifikacijah. Jaguar XE, XF in F-Type sicer izdeluje v Castle Bromwichu, kjer so nekoč izdelovali kultna vojaška letala Spitfire, nato karoserije za BMC in British Leyland, dokler tovarne ni leta 1977 prevzel Jaguar.

Nova limuzina bo seveda - električno gnana

Pri Jaguarju so sicer jasno napovedali, da načrtujejo nov začetek z električno gnanimi vozili. Prihodnje leto bodo predstavili štirisedežno športno limuzino s približno 450 kilovati moči, leto pozneje razkošen SUV, ki mu bo sledila še večja razkošna limuzina. Vsi bodo imeli povsem novo tehnično zasnovo, ki jo pri Jaguarju razvijajo sami.

Jaguar

Znamko želijo na novo pozicionirati

Del načrta je tudi novo pozicioniranje znamke, ki bi se tako vrnila v svojo tradicionalno vlogo prave britanske luksuzne znamke, kot pravijo sami. Pri tem s prstom kažejo na ikonična modela E-Type in XJS. Novi štirivratni GT naj bi stal vsaj 120.000 evrov, izdelovali pa ga bodo v bližnjem Solihullu. Še ena tovarna z dolgo zapuščino, kjer so proizvodnjo Roverjev začeli takoj po drugi svetovni vojni, od leta 1968 pa tam izdelovali Land Roverje.

Jaguar

In še zanimivost: Jaguar XE so najprej izdelovali prav v Solihullu, bil pa je prvo tam proizvajano vozilo po letu 1981, ki nima izključno štirikolesnega pogona. Proizvodnjo so nato v Castle Bromwich preselili leta 2016. Lani so sicer prodali 9935 primerkov XE-ja, 10918 primerkov XF-a ter 2678 enot modela F-Type. Vsi so sloveli po odličnih voznih lastnostih in razkošju za razumno ceno. Še posebej prijazne pa so cene rabljenih.

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol