To bo še zanimivo - Kitajci selijo proozvodnjo tudi v Evropo - in sodelovali bodo z enim največjih koncernov ...

To bo še zanimivo - Kitajci selijo proozvodnjo tudi v Evropo - in sodelovali bodo z enim največjih koncernov ... (foto: Fiat)
Fiat

Stellantis naj bi leta 2026 v Fiatovi tovarni zagnal proizvodnjo kitajskih električnih avtomobilov Leapmotor. Ki bodo konkurenca najcenejšim ...

Medtem ko evropski avtomobilski proizvajalci trepetajo pred 'invazijo' poceni kitajskih električnih avtomobilov, Stellantis že vleče resne poteze. Z odobritvijo Kitajske prihaja do strateškega povezovanja koncerna s proizvajalcem Leapmotors. To pa pomeni, da si bo Stellantis zagotovil proizvodnjo Leapmotorjevih nizkocenovnih električnih avtomobilov v zgodovinski tovarni Mirafiori v Piemontu (Italija). V igri je model T03, ki je alternativa modeloma Dacia Spring in Renault Twingo Electric.

Kaj torej snuje Stellantis s Kitajci?

Proizvodnja bi se lahko začela med letoma 2026 in 2027 z letno zmogljivostjo do 150.000 vozil. V kitajskem zagonskem podjetju Leapmotor International, ki naj bi skrbelo za tuje trge, ima Stellantis 51-odstotni delež  (v Leapmotorsu pa 20-odstotnega) in ekskluzivne pravice do izvoza in proizvodnje njihovih avtomobilov zunaj Kitajske. Leapmotorjeva nizkocenovna vozila bi lahko izdelovali v Mirafioriju skupaj z električnim Fiatom 500. Odločitev bo odvisna od konkurenčnosti lokacije glede stroškov in kakovosti.

Zanimivo je ob tem dejstvo, da je na primer model T03 sicer že mogoče dobiti ne nekaterih večjih evropskih trgih, uvoznik pa ni Stellantis, kar pa bi se lahko v kratkem spremenilo.

Fiat

In kakšen je pravzaprav model T03

Leapmotor T03 je kompakten električni mestni avtomobil, ki v dolžino meri skromnih 3,61 metra, izstopa po moderni obliki, kompaktnih merah in bogati tehnološki opremi. Je bolj alternativa Dacii Spring (ta je s 3,73 metra celo daljša), Twingu Electric ali Smartu EQ fortwo.

Poganja ga električni motor z 81 kilovati, energijo mu zagotavlja baterija z zmogljivostjo dobrih 43 kilovatnih ur, z enim polnjenjem naj bi malček prevozil do 310 kilometrov. In najpomembnejše, cena naj bi bila pod 20.000 evrov.

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol