Novi CLA bo ... drugačen

4. 9. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Mercedes-Benz je še pred uradnim odprtjem pokazal, kakšen bo videti novi CLA.

In ko rečemo novi, zares mislimo novi. Avto bo namreč postavljen na povsem novo osnovo. Prva, povsem električna platforma za mala vozila MMA (Mercedes Modular Architecture) bo za uvod gostila novi CLA, ki oblikovno sicer ohranja osnovne poteze predhodnika, a je v konceptni izvedbi še precej ekstravaganten.

Mercedes-Benz

Za pogon koncepta služita dva elektromotorja, od katerih vsak zmore 173 kilovatov moči (235 KM), po zagotovilu Mercedes-Benza pa naj bi se od baterije do koles preneslo kar 93 odstotkov energije, tako da bodo izgube zelo majhne.

Mercedes-Benz

Posledično pa tudi poraba, za katero obljubljajo, da bo znašala okoli 12 kilovatnih ur na 100 kilometrov in dometom 750 kilometrov z enim polnjenjem. Nekaj matematike nam da vedeti, da bi posledično baterija morala imeti zmogljivost okoli 90 kilovatnih ur, 800-voltna električna arhitektura pa omogoča hitro polnjenje v petnajstih minutah, ko naj bi bil avto spet sposoben narediti nadaljnjih 400 kilometrov.

Mercedes-Benz

Tudi v notranjosti se koncept zgleduje po še enem konceptu Vision EQXX. Tako imenovani zasloni "superscreen" so kombinirani z analognimi gumbi, kar naj bi zagotavljalo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Uporabljeni so tudi trajnostni materiali, kot sta papir in bambus, tako da je avto tudi bolj ekološko naravnan.

Mercedes-Benz

Zagotovo bo več podrobnosti znanih do konca prihodnjega leta, ko bo novi CLA pripravljen na serijsko proizvodnjo.

Preberite še: Takšna bo notranjost Audijevega izjemno pomembnega prihajajočega modela (FOTO)

BONUS VIDEO: Spoznajte Mercedesovo prestižno limuzino, oblikovano pod vodstvom slovenskega mojstra Roberta Lešnika