Mercedes-Benz in Bosch skupaj k projektu razvoja avtonomnega taksija

11. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

S podrobnejšimi informacijami o obsegu projekta in mestu testiranja sta obe strani za zdaj še precej skopi.

Včeraj smo pisali, da Mercedes-Benz namerava razširiti področje razvoja svojih električnih avtomobilov tudi na Kitajsko, kjer je že dobil dovoljenje za testiranje v prometu. Pomemben korak pa so medtem storili tudi v ZDA, kjer je podjetje napovedalo splavitev testnega programa samovozečih taksijev. Začetek tega naj bi bil predviden sredi leta 2019.

Daimler, lastnik znamke Mercedes-Benz, se bo projekta lotil v sodelovanju z nemškim proizvajalcem avtomobilskih komponent Bosch. Pri tem za zdaj ostaja skrivnost, v katerem mestu bo potekalo testiranje, najverjetneje pa naj bi novo testno storitev gostilo eno izmed mest v Silicijevi dolini, ki je sicer pogost izbor avtomobilskih proizvajalcev za tovrstna testiranja.

Glavna konkurenta Waymo in Uber

Namera o začetku testiranja avtonomnih taksijev je pravzaprav logično nadaljevanje leta 2017 začetega partnerstva za razvoj samovozečih  avtomobilov. Koliko vozil bo namenjenih omenjenemu projektu, še ni znano, sta pa obe podjetji razkrili, da bodo vanj vpleteni še drugi partnerji, med njimi tudi računalniško podjetje, ki bo priskrbelo platformo za umetno inteligenco Nvidia Drive Pegasus. Bosch bo medtem zagotovil senzorje in nadzorne enote, Mercedes-Benz pa vozila (tehnologijo bodo testirali z avtomobili razreda S in razreda B) ter testni poligon. Ob tem poudarjajo, da bodo avtomobili opremljeni s kontrolami za ročno upravljanje, prav tako bo v njih voznik, ki bo lahko v vsakem trenutku prevzel nadzor.

Z napovedanim projektom se bo Mercedes-Benz pridružil podjetjema Waymo in Uber, katerega projekt je pred časom zaradi prometne nesreče, v kateri je življenje izgubila ena oseba, padel v nemilost oblasti v številnih ameriških zveznih državah. Waymo je na drugi strani pri razvoju bolj uspešen, saj je tik pred splavitvijo projekta; zagnali naj bi ga v mestu Phoenix v zvezni državi Arizona.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol