Mladi vozniki s slabim znanjem na cestah

29. 9. 2010
Deli
Mladi vozniki s slabim znanjem na cestah

Pri Zavarovalnici Triglav so skupaj s podjetjem Porsche Slovenija in predvsem v sodelovanju z inštruktorjem varne vožnje Andrejem Brglezom zaključili projekt Dan varne vožnje za mlade voznike.

Omenjena akcija je novost pri iskanju novih rešitev pri reševanju prometnih tegob in predstavlja aktivnejšo vlogo zavarovalnice pri iskanju načinov za izboljšanje prometne varnosti.

Zato več kot 5.000 mladih ni samo izkusila klasičen tečaj varne vožnje, ki temeljijo na urjenju veščin reševanja iz nevarnih vozniških situacij, pač pa so organizatorji šli še korak dlje: udeležence tečajev so želeli opremiti z znanjem, ki bi jih obvaroval pred prometnimi nevarnostmi. Preventiva pred kurativo, skratka.

Zaključki niso najbolj spodbudni: več kot 70 odstotkov mladih slabo uredi svoj delovni prostor za volanom, neodločno reagira v kritičnih situacijah in premalo zavre v sili, več kot pol jih ni poznala sistemov ABS ali ESP, deset do petnajst odstotkov njihovih vozil ne bi naredilo tehničnega pregleda itd.

Skratka, mogoče bi morale tudi avtošole drugače posredovati svoje znanje. In ko naštetim izsledkom dodamo še ugotovitve iz neformalnih intervjujev, da pogosto vozijo več sopotnikov, da zadnje potnike ne opozorijo na pripenjanje, da odgovarjajo na 'nujne' klice ter da se pogosto vozijo ponoči (utrujenost! ), potem smo lahko že zaskrbljeni.

Zato so se odločili, da bodo s projektom nadaljevali, vendar z drugo ciljno skupino: starejši vozniki. Akcija Mobilnost v zrelih letih bo verjetno še pomembnejša, saj je statistično gledano kar 16, 6 odstotka ljudi starejših od 65 let. (AM)

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.vozim.se

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol