Na premierno vožnjo so povabili ruskega predsednika

Avtovaz bo predstavil nov model Lada Iskra, ki bo na voljo v limuzinski in kombijevski izvedbi ter kot križanec.

Najnovejši model, ki naj bi ga predstavili prihodnje leto, bo zamenjava za ostarelo Granto in jo bo v letih 2026-2027 popolnoma nadomestil. Iskra naj bi izdelovali v treh karoserijskih različicah - kot limuzino, kombi in križanca. Avtomobil bo temeljil na globalni platformi CMF-B, za katero je pravico do uporabe Avtovaz prejel po odhodu Renaulta iz Rusije.

Avtovaz

Zanimanje za Iskro je v ruski javnosti veliko, fotografije testnih prototipov so se že večkrat pojavile v medijih, avtomobil pa so celo prikazali ministru za industrijo in trgovino Denisu Manturovu. Podrobnosti sicer še niso znane, menda pa bo Iskra nekoliko manjša od prestižnejše Lade Veste in bo med najcenejšimi avtomobili na ruskem trgu. Pogonu naj bi bili namenjeni 1,6 in 1,8-litrski bencinski motorji.

profimedia

Že zdaj pa je prvi mož Avtovaza Maksim Sokolov na nedavnem srečanju gospodarstvenikov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom slednjega povabil na testno vožnjo in dejal, da bi bila to velika čast za podjetje, kot pred leti, ko so ga povabili na krst Lade Kaline.

Preberite še: Salon IAA: Kaj, kdo in ... zakaj?

BONUS VIDEO: Terenska dirka: Novi Volkswagen Amarok proti enduro gorskemu kolesu!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol