Na ta način se boste najlažje znebili "zapečenih" insektov na vetrobranskem steklu!

Ni lepšega kot iti na morje, a dobro voljo skazi pogled na sprednji del avtomobila, poln zagozdenih in od sonca ožganih žuželk.

Po vožnji do počitniškega cilja je pranje avtomobila verjetno zadnja stvar na seznamu prioritet in to opravilo verjetno počaka do vrnitve domov. No, in potem običajno sledi ugotovitev, da  se »zapečenih« insektov ni mogoče znebiti z navadnim pranjem, saj so se med tem, ko je bil avtomobil parkiran na vročem soncu, žuželke čvrsto »prilepile« na karoserijo, kjer lahko pride celo do kemičnih reakcij, ki poškodujejo barvo.

Da se to ne zgodi, je treba čim prej oprati avto, kajti kasneje bo vse težje odstraniti zagozdene insekte in vse večja je možnost, da med pranjem pride do poškodb laka. Ni nujno, da so to velike in takoj vidne poškodbe, ampak (le) mikro praske, vendar prav te povzročijo, da lak avtomobila izgubi lesk. Žuželke se lepijo tudi na žaromete, zato lahko nastanejo mikro praske na žarometih. To pospeši matiranje plastike žarometov in seveda je jasno, kaj to pomeni ...

Česa torej ni priporočljivo storiti, če so se ostanki žuželk že posušili in trdno sprijeli? Ne poskušajmo jih strgati z grobo krtačo, grobo stranjo gobe za pomivanje posode ali podobnim. S tem bo nastala samo večja škoda.

Pranje z gobico lahko tudi opraska lak, saj lahko pregrobo drgnjenje »odlomi« trde ostanke insektov, ki nato pod pritiskom gobice dobesedno pobrusijo lak. Izogibati se je treba različnim agresivnim detergentom za uporabo v kopalnici ali kuhinji, saj lahko poškodujejo lak, pa tudi nekatere plastične ali gumijaste dele na avtomobilu. Pač pa je priporočljivo uporabiti namenska (posebna) sredstva za odstranjevanje ostankov žuželk.

Za koliko kilometrov je še goriva, ko zasveti tista rumena lučka?

Vsa sredstva se ne uporabljajo na enak način. Na primer, nekatera je treba samo poškropiti po predhodno opranem mokrem avtomobilu, pustiti delovati določen čas in nato sprati z vodo.

Nekatere druge je treba med izpiranjem obrisati z gobo ali mehko krpo. Avtomobil mora biti ob uporabi teh izdelkov čim bolj hladen, saj se njihova agresivnost z višjimi temperaturami poveča, zato je možno, da bodo pustili madeže, če bodo delovala predolgo.

Ste za volanom pogosto jezni? To so nasveti, ki vam lahko pridejo še kako prav

Pred uporabo izdelka je treba problematične dele čim bolj sprati z navadno vodo, da se čim bolj namočijo in po možnosti zmehčajo ostanki žuželk, kar lahko olajša učinkovanje sredstva pri odstranjevanju. Če avtomobila ni mogoče očistiti takoj, ​​se je treba sprijazniti z bolj agresivnimi metodami, ali ponovitvijo postopka. Vsekakor pa bo odstranjevanje ostankov po čimprejšnjem temeljitem pranju lažje, kot ko to pride na vrsto šele teden ali dva kasneje.

Preberite še: Tukaj je novi VW Tiguan: bo prekosil predhodnika?

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol