Nadležne plenilke povzročajo milijonsko škodo na avtomobilskih motorjih

Kune, ki se naselijo v motorni prostor, grizejo vse od električnih kablov do cevi za zavorno ali hladilno tekočino, orožja proti njim pa skoraj ni.

Pregriznjeni kabli ali cevi, sledi dlak in neprijeten vonj – to so znaki, da so se pod motorni pokrov avtomobila naselile kune in opravile svoje uničevalno delo. Malim plenilcem je ozek prostor pod pokrovom všeč kot prijeten brlog.  

Kune so lansko leto v Nemčiji napadle kar 46.000 avtomobilov, povprečna škoda pa je znašala 465 evrov. Ugriz kune je lahko ne le drag, ampak tudi nevaren. Poškodbe pogosto ostanejo neopažene, saj ostri, majhni zobje plenilcev puščajo le luknje v velikosti žebljička. Med vožnjo lahko na motorju dokaj hitro  pride do škode, na  primer, če avtomobil izgubi hladilno tekočino in se kazalec na merilniku temperature dvigne v rdeče območje.

Proti kunam v motornem prostoru skoraj ni zdravila. Lahko pa lastniki avtomobilov živalim vsaj otežijo ugriz. Stabilni kabelski plašči pomagajo pri zaščiti ranljivih komponent. Nekateri avtomobilski proizvajalci ponujajo posebne naprave za zatesnitev motornega prostora ali zaščito pred kuno z ultrazvokom. Pomagalo naj bi tudi občasno pranje motorja, ki iz motornega prostora odstrani sledi vonjav, ki privabljajo druge kune.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord