Nissan uvaja gorivne celice na bio-etanol

9. 8. 2016
Deli

Nissan je v Braziliji predstavil prvi prototipni avtomobil na gorivne celice s trdnim oksidom (Solid Oxide Fuell-Cell oz. SOFC), ki kot osnovno gorivo namesto vodika uporablja bio-etanol, poleg njega pa bo lahko deloval tudi na druga goriva, kot je denimo zemeljski plin.

Prototipni minibus Nissan e-NV200, ki so ga kot prvega opremili z novo vrsto gorivnih celic z nazivom 'e-Bio Fuell-Cell', je v sedanji fazi opremljen z gorivnimi celicami, ki delujejo na 100-odstotni etanol. S tokom moči 5 kW napajajo baterijo s kapaciteto 24 kWh. 30 litrov bio-etanola v posodi za gorivo lahko avtomobilu zagotovi doseg več kot 600 kilometrov.

Nissan je razvoj 'e-Bio' gorivnih celic objavil junija v Jokohami. Njihovo delovanje je čisto in učinkovito, gorivo pa lahko dostopno, saj lahko delujejo tako na 100-odstotni etanol, kot tudi a lahko obvladljivo vodno raztopino etanola. Izpusti ogljikovega dioksida so nevtralni, saj je njihovo delovanje vključeno v naravni ogljikov ciklus.

Bio-etanol v glavnem pridobivajo iz sladkornega trsa in koruze, v ameriških državah pa je lahko dostopen na bencinskih črpalkah. Ker je etanol lahko dostopen, avtomobili na 'e-Bio' gorivne celice ne potrebujejo premalo razširjene infrastrukture električnih polnilnic, kar lahko močno olajša uvedbo električnih avtomobilov v promet. Kot pravijo pri Nissanu bi se vozniki zaradi majhne porabe goriva lahko v prihodnje namesto na črpalkah ustavljali celo v majhnih prodajalnah, kjer bi etanol ponujali kar na policah.

'e-Bio' gorivne celice bodo pripomogle tudi k uresničitvi koncepta 'Nissan Intelligent Power, v okviru katerega Nissan promovira bolj učinkovite in električne avtomobile.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol