Izšel je novi Avto magazin: Kako nevarno je gašenje električnih avtomobilov? Kakšni so prvi občutki v novem Cliu? Testi: Volkswagen Amarok, Citroën C4 X, BMW M3 Touring, Ducati Streetfighter V4 ...

16. 9. 2023
Deli

V novi številki revije Avto magazin smo preverili, ali je gašenje električnega avtomobila res bolj zahtevno in kaj prinaša nova Volkswagnova platforma MEB.

Zapeljali smo se s Porschejem 911 Dakar in prenovljenim Renaultom Cliom ter testirali Volksvagna Amaroka, Citroëna C4 X in AMI, Cupro Born, Renaulta Capturja E-Tech, Mercedes-Benza EQE, Mazdo CX-60, Audija Q8 e-Tron ter BMW X7, M3 Touring in M340i, čez švicarske prelaze pa smo pognali Porscheja Macana GTS.

Preizkusili smo tudi tri motocikle, Vespo 125 GTS, Hondo CL500, Ducatija Streetfighterja V4, ter odkrivali najbolj "seksi" štajerske ceste.

Poleg naštetega pa še veliko zanimivosti iz sveta karavaninga, kolesarstva ter zabavnih tehnologij.

Predstavljamo

Hyundai Ioniq 6 - Hyundaievo novo orožje

Na slovenske ceste je zapeljal novi, oblikovno vznemirljiv električni Ioniq 6 z obljubljenim dosegom 614 kilometrov.

Avto magazin 10/2023

Peugeot 2008 - V koraku s preostalimi (brati)

Po štirih letih je napočil čas, da eden najpopularnejših Peugeotevih križancev, model 2008, doživi zasluženo prenovo. Ta je bila, sploh v luči posodabljanja celotne podobe znamke, že skorajda nujna, prinaša pa precej novosti, tako glede podobe kot tudi glede tehnike. Po majskem razkritju je sedaj pripeljal tudi v Slovenijo.

Avto magazin 10/2023

Salon

IAA München 2023 - Nič več avtomobilnosti, samo še mobilnost

Druga izdaja salona IAA, ki so ga predvsem strokovna javnost in poznavalci še najbolj povezovali s Frankfurtom, je dokončno potrdila, da se svet zdaj tudi v tej stroki vrti drugače. Še vedno nekaj novosti, še vedno nekaj pločevinastega blišča, ampak daleč od megalomanskih predstav iz polpretekle zgodovine.

Avto magazin 10/2023

Tehnika

Evolucija platforme MQB - Prvi z novo platformo je seveda Passat

Z novo generacijo Passata (B9) so predstavili tudi nadgradnjo znane platforme za prečno vgrajene motorje MQB z dodatkom EVO. Ta bo kmalu zaživela tudi v novem Tiguanu, prenovljenem Golfu in …

Avto magazin 10/2023

Vozili smo

Porsche 911 Dakar - Na skrajni meji ekstrema

Še vedno je 911 in še vedno je Porsche. Ali pa obratno, kakor želite. Toda v izvedbi Dakar predstavlja uresničenje najbolj divjih sanj Porschejevih inženirjev. Kot nekakšna temna stran ekstrema z drugega pola te lestvice, modela 911 GT3 RS.

Avto magazin 10/2023

Renault Clio - Vitaminski dodatek

Pri Renaultu ne skrivajo želje, da bi Clio še naprej krojil vrhove evropskih prodajnih lestvic majhnih avtomobilov, zato so mu še zadnjič pred prihodom naslednika namenili prenovo, s katero so mu spremenili zunanjo podobo in delno tudi vsebino.

Avto magazin 10/2023

Avtomobilski testi

Volkswagen Amarok Aventura V6 TDI 4M – Sorodstvo z ugodnostmi

Prva generacija Amaroka je pred dobrim desetletjem nastala zato, ker se je Volkswagnovim tržnim strategom zdelo, da mora znamka vstopiti tudi v takrat še precej obetaven segment terenskih poltovornjakov. Poskus je uspel in navdušenje nad nemškim pick-upom je bilo še večje, ko so mu ob osvežitvi vgradili turbodizelski šestvaljnik. Ko je prišel čas za drugo generacijo, je bilo že skoraj zapečateno, da naslednika ne bo. Toda pri Volkswagnu so našli rešitev v partnerski navezi s Fordom.

Avto magazin 10/2023

Citroën C4 X 1.2 Puretech EAT8 Shine - Tisti prikupni mešanec

Včasih so bile avtomobilske vloge jasno razdeljene. Kupe, limuzina, kabriolet, roadster, karavan ... Za vsakega se je našlo nekaj. A ljudje smo postajali vse zahtevnejši, avtomobilski proizvajalci pa so se tem zahtevam prilagajali. Najprej so nastali križanci in športni terenci, potem so začeli križanje vsepovprek. Avto, ki je razgrnjen pred vami, je tako križanec kupeja, limuzine in športnega terenca. Tripolarna motnja torej?

Avto magazin 10/2023

Mercedes-Benz EQE 350 4MATIC – Prepoznavne lastnosti v neprepoznavni podobi

Električno gnani ustreznik razredu E se otresa slovesa tipične izbire uglednih taksistov. Ohranja sicer veliko ključnih tradicionalnih lastnosti, ki navdušujejo, a sveža in sodobna zasnova ima tudi nekaj nenavadnih napak.

Avto magazin 10/2023

Audi Q8 e-tron 55 quattro – Ime (še zdaleč) ne pove vsega

Nekoč e-tron, danes s kupom nove tehnologije in novim imenom, s katerim Audi jasno nakazuje, da je še vedno povsem v vrhu ponudbe.

Avto magazin 10/2023

BMW X7 M60i – Sprinter z nahrbtnikom

Čistejše linije, prestiž, prostornost, mogočen pokrov motorja, pod njim pa, v času, ko morajo inženirji zaradi evropskega ekološkega terorja nad avtomobili vleči ročno zavoro, morda eden zadnjih zares mogočnih bencinskih draguljev. Zdi se, da so pri BMW najbolje od vseh interpretirali idejo o hitrem in velikem SUV. Se pa začenjam bati, da so Bavarci s svojo legendarno črko M v zadnjem času vendarle nekoliko preveč radodarni.

Avto magazin 10/2023

Mazda CX-60 D254 – Kljubovanje s šestimi valji

Res je, Mazda v svojem največjem avtomobilu leta 2023 po novem ponuja dizelski šestvaljnik. Kako se obnese v času elektrifikacije in zaradi ekologije bolj zapletenih pogonskih sklopov?

Avto magazin 10/2023

BMW M3 Touring – Avtomobilske sanje, ki so se uresničile

Prvi BMW M3 v izvedbi Touring ima (velik) nos za ovinke in prtljažnik za družinske potrebe. Če obstaja popoln avto, ki združuje oboje, je tole presneto blizu.

Avto magazin 10/2023

BMW M340d xDrive Touring – Trojka sladkih želja

Za mnoge bi to lahko bil ne le idealen avto, pač pa kar: idealen BMW. Le da teh, ki bi si ga lahko privoščili, ni več toliko.

Avto magazin 10/2023

Captur E-Tech Engineered Hybrid – Večopravilnež

Mali mestni križanci spadajo v tisti segment avtomobilov, ki precej polarizira tovrstno javnost, predvsem v luči vprašanja, ali so smiselni ali ne. Tako kot vedno in povsod: nemogoče je zadovoljiti vse.

Avto magazin 10/2023

Citroën AMI – Korak naprej, korak nazaj

Citroën Ami se je vrnil. Sicer z le tretjinsko operativnostjo svojega slavnega predhodnika iz šestdesetih let, vendar na drugi strani z ekskluzivno željo, da bi v svojem novem življenju prijatelje iskal izključno v mestu. Ne najbolj fin se vam bo zdel ta avto, če boste nanj gledali kot na avtomobil. Jasno, ker to ni. In spet na drugi strani, prijeten osebni in transportni modul, ki ga boste vzljubili kot pravega prijatelja.

Avto magazin 10/2023

Aktualno

Gašenje električnih avtomobilov - Zapleteno in nevarno

So električni avtomobili zaradi možnosti vžiga baterijskega sklopa res nevarnejši od tistih z motorji z notranjim zgorevanjem, je eno najpogostejših vprašanj vsakokrat, ko kakšen baterijski model konča v plamenih in dimu. Če si stroka in javnost glede tega nista povsem enotni, pa je dejstvo, da je gašenje ognjenih zubljev pri električnih avtomobilih zahtevnejše in tudi nevarnejše.

Avto magazin 10/2023

Reportaža

Macan GTS čez prelaze švicarskih Alp - Furka in Grimsel – obkljukano!

Prelazi švicarskih Alp, »šnicli« in bencinski V6 – končno sem opravil z enim najlepših vozniških doživetij Srednje Evrope, in to z zanimivim avtomobilom! Znamke, ki je z idejo vožnje čez alpske prelaze neločljivo povezana.

Avto magazin 10/2023

Karavaning

62. salon Caravan 2023 - Za vsakogar nekaj, ogromno za vse

Največji salon prostega časa in karavaninga v Düsseldorfu (25. 8.–3. 9.) je spet upravičil vlogo največjega in najodmevnejšega, tudi najpomembnejšega salona v branži. Letos je bilo na seznamu razstavljavcev tudi 25 imen iz Slovenije.

Avto magazin 10/2023

Predstavljamo: Carado A132 Pro - Kompaktnost

Avtodom z nadstreškom tipa alkoven kompaktnih dimenzij je kot nalašč za potovanje mlade družine. Z manj kot šestimi metri dolžine (in 314 centimetri višine) gre v skoraj vsak kot.

Avto magazin 10/2023

Motociklizem

Moto test: Vespa GTS 125 – Samo enkrat v življenju

Da bi zares razumeli nas, ki smo v pločevinasto Italijanko malce zagledani, bi morali imeti časovni stroj. Ali pa vsaj zelo veliko Vespi posvečene literature. Šele potem bi namreč spoznali, da se je Vespa v 77 letih radikalno spremenila le enkrat in je zato najbolj pristno prevozno sredstvo na Zemlji. Je pa Vespa bolj ali manj radikalno spremenila življenje več kot 19 milijonom kupcem. In če ste pravkar postali voznik s kodo 125, pustite, da ga spremeni tudi vam. Ne bo vam žal.

Avto magazin 10/2023

Moto test: Honda CL500 – Gladko umešana

Eno osrednjih vprašanj sodobne motociklistične skupnosti je, kaj se bo zgodilo z generacijo mobilizirancev, ki so se nam pridružili v zadnjem letu. Pri Hondi, kot kaže, vedo.

Avto magazin 10/2023

Moto test: Ducati Streetfighter V4 – Trk svetov in značajev

Oster, trd, grob in surov Ducati Streetfighter V4 ne skriva svojega čistokrvnega športnega porekla. Ob vsem tem pa v sebi skriva tudi veliko porcijo šarma in je hkrati tudi dovolj ukročen, da njegov življenjski prostor niso samo dirkališče in – sodeč po imenu – živčne mestne ulice. Seveda vam je všeč, a če boste v njem iskali razumne razloge za nakup, potem teh ne bo prav veliko. Pa bi ga vendarle morali imeti.

Avto magazin 10/2023

Motopis: Najbolj seksi cesta dežele Štajerske

Nevezano sem v roku ene ure, sredi visokega poletja, poklical tri motoristične prijatelje. Prvi je rekel, da se je pravkar vrnil iz Dolomitov. Drugi se mi je oglasil z jadranskega otoka. Tretji (sicer z Vespo) je v Romuniji odkrival Ceausescovo infrastrukturno dediščino. Jaz pa sem bil doma. Nikjer nisem bil. Mislim, z motorjem. Zato sem, rahlo užaljen, odšel na domači krog.

Avto magazin 10/2023

Kolesarstvo

Nastavitev kolesa po meri ali »bikefitting« – Zakaj neki bi to potreboval?

Nastavitev in prilagoditev kolesa po meri je smiselna, če ne že bistvena za vse, ki želijo preživeti več časa na kolesu. In pri tem uživati ali pa povsem izkoristiti mnogokrat drago in zahtevno kolo.

Avto magazin 10/2023

Ploščice za diskaste zavore: kako izbrati prave – Da bo držalo, ne cvililo

Vse diskaste zavore, bodisi hidravlične ali mehanske, delujejo na enak način. Ko stisnete ročico, s tem prek medija potisnete dve zavorni ploščici ob stranice rotorja ali diska, da s trenjem upočasnita ali ustavita kolo.

Avto magazin 10/2023

Šport

Formula 1 - Od bedakov do junakov in nazaj

Sezona formule ena se tudi po enomesečnem odmoru nadaljuje z veliko dogajanja. Kot da počitnic dejansko ne bi bilo, saj se vrti v najvišjih možnih vrtljajih, na dirkališču in v zakulisju. Pustimo ob strani odpuščanja in najemanja dirkačev. Bolj je zanimivo, kako se kadi na stezi.

Avto magazin 10/2023

MotoGP – Dirkaške smernice za letošnjo modno jesen

Sezona v razredu MotoGP teče dalje in v minulih dneh se je z zadnjima dvema dirkama že prevesila v jesenski del. V tednu, ko nastaja ta zapis, se bo za številne italijanske dirkače in moštva zgodila še domača dirka v Misanu in za njo takoj tudi prvo testiranje, ko bomo že videli nekatere motocikle z letnico 2024. Ti bodo podali odgovor na številna vprašanja, povezana z dirkači in prestopi za prihodnje leto. A lepo po vrsti.

Avto magazin 10/2023

Avtomobilistično državno prvenstvo: Reli Dolina zelenega zlata - Odlične ocene za premierno izvedbo

Štajerska je z relijem Dolina zelenega zlata dobila novo atraktivno dirko, ki je v prvi izvedbi presegla pričakovanja in navdušila.

Avto magazin 10/2023

Rabljeni avto

HDI in TDI – Dizel naj bo

Reševanju dilem prijatelja, ki sprašuje za nasvet o tem, kateri avto izmed nekaj že ogledanih izbrati, se največkrat najraje izognem. Kajti bolj kot poznati prednosti in slabosti avtomobilov, na katerih se je ustavilo njegovo oko, je treba poznati njega samega, njegove želje in njegov pogled na avtomobile nasploh. A nekateri so vendarle vztrajnejši in pokličejo dvakrat, za povrh pa jih zanima več, kot bi jim bilo treba vedeti. Se pa včasih odprejo res zanimiva vprašanja.

Avto magazin 10/2023

Preberite še: EU se postavlja po robu Kitajcem. To so zadnji ukrepi

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol