Novi Avto magazin: novi BMW X1, 500-'konjski' Renault RS 01 in Škoda Fabia

4. 9. 2014
Deli

V novi številki Avto magazina razkrivamo BMW X1, ki bo imel tudi prednji pogon in trivaljne motorje, dirkaškega Renault Sport RS 01 in Škodo Fabio, ki bo nedvomno zanimiva tudi za slovenski trg.

Tehnična osnova za BMW X1 bo prilagodljiva, zato bodo s podobnimi rešitvami (a nekoliko pozneje) na voljo tudi še X2 ter dva bolj križansko-terenska modela Minija. Razkrivamo.

Bo Ferrari F80 naslednik LaFerrarija? Ferrari LaFerrari je trenutno eden najbolj zaželenih superšportnikov, od njegove predstavitve pa je minilo šele dobro leto. Vendar to še ne pomeni, da nekateri ne razmišljajo že o njegovem nasledniku. Recimo Adriano Raeli, ki si je zamislil zavidanja vreden pogonski sklop: 800-'konjski' (588 kW) 6,3-litrski V12 in 163-'konjski' elektromotor bi se morala umakniti manjšemu, a zmogljivejšemu pogonskemu sklopu (V-osemvaljnik, podprt z dvema turbinama). Razkrivamo.

Devetega septembra bo predstavitev novega Twinga, ki je za Slovenijo še posebno pomemben, saj njegova izdelava preživlja veliko pridnih dolenjskih rok. Toda njegove obline so nastale že pred časom na tabličnem računalniku madžarskega oblikovalca, ki mu je šef Laurens van den Acker dal proste roke. Csaba Wittinger je moral pri obliki novinca poudariti dedni material Renaulta in mladenič se je spomnil na ikono dirkalnikov z rombom v znaku, Renaulta 5 Turbo skupine B. Oblikovanje.

XC90 bo ena od zvezd pariškega avtomobilskega salona, prodajati pa ga bodo začeli v začetku leta 2015. Toda mi smo že pogledali pod njegovo drobovje in povprašali Volvove inženirje, katere bodo največje novosti novinca. Predstavljamo.

Priključni hibrid Prius preskušamo v vsakdanji uporabi. In smo se vprašali, kako bi bilo, če bi morali potovati le z električnim pogonom in iskati električne priključke, pri katerim pri nas vlada zmeda. Aktualno.

Pri takšnih avtomobilih, kot je 280 'konjski' Saet Leon Cupra je jasno, da nekateri kupci zahtevajo zelo dirkaške občutke, drugim je pomembnejša vsakdanja uporabnost. Pri Seatu so kompromis zastavili tako, da bo všeč kar najširšemu krogu možnih kupcev, ekstremistom (v obe strani) pač manj. Kratki test.

BMW je zaznal, da segment superšportnikov ne zažiga več scene v dovoljšni meri, zato se je s svojim vrstnim štirivaljnikom, ki je tulil kot motorno srce v modelu S 1000 RR, umaknil iz svetovne superbajkerske dirkarije. Bavarci so zadržali agregat, ga omilili, tako kot športno geometrijo, in odstranili en R imenu. Lani v Milanu je bil predstavljen S 1000 R. V duhu časa slečen motocikel. Moto test.

Po deževnem odprtju sezone v Vrtojbi in vročem asfaltu AMZS-jevega centra na Vranskem je bilo videti, da bo tretja dirka letošnje sezone pokala Avto magazin Drift Power vendarle potekala v bolj normalnih razmerah. Dopoldanski treningi so potekali v sicer delno oblačnem, a suhem vremenu in le tu in tam se je mimo pripeljal kak malo bolj grozeč oblak. Tako so tisti gledalci, ki so prišli že na dopoldanske treninge, lahko uživali v agresivnih hitrih vožnjah na novi izvedbi proge, ki je omogočala veliko vožnje s polnim plinom. Šport.

150 km/h je bila povprečna (!) hitrost zmagovalca in novega rekorderja proge v Ilirski Bistrici, aktualnega evropskega prvaka Simoneja Faggiolija. S tovarniškim prototipom Norma je dosegel čas 1:59,65 in tako tekmecem znova pustil le drobtine. Šport.

Novi Avto magazin 19/2014 je že v prodaji!

Naslednja številka, 20/2014, izide 18. septembra 2014. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol