Novo v Sloveniji: (prenovljeni) Renault Koleos

14. 10. 2011
Deli

Terenski Renault je zakorakal v drugo generacijo s 'faceliftom'.

Faza 2 - tako pri Renaultu (delovno) pravijo prenovljenemu Koleosu, ki bo na našem trgu uradno naprodaj od 22. oktobra. Terenec bolj mehkega videza in mehanike, ki stopa ob bok Tiguanu, Sportagu, Kugi in Ceerveju, ima opazno spremenjen nos (več kroma, ožja žarometa, drugačna maska), večji zunanji ogledali (z vgrajenima smernikoma), nespremenjen zadek, nove merilnike (z novo osvetlitvijo) in spremenjeno oblazinjenje.

Zunanje mere se niso spremenile, prav tako tudi ne pogon, ki je še naprej lahko le prednji ali štirikolesni. V tem primeru so na voljo tri možnosti (stalen 2WD, samodejni 4WD in stalen 4WD), kar je, tako kot še nekaj elementov mehanike, podedovano od X-Traila. Ostajajo tudi praktična, dvodelna zadnja vrata, pa (v boljšem paketu opreme) preklopno naslonjalo sovoznikovega sedeža in še marsikatera praktična rešitev.

Koleos je na voljo le z dvema turbodizloma (110 in 127 kW, oba z dvema litroma prostornine in oba čistejša kot doslej), z dvema menjalnikoma (tudi samodejni 6-stopenjski), z dvema pogonoma in z dvema paketoma opreme. Kljub številnim teoretičnim možnostim so osnovne različice v ceniku le štiri in sicer za od 25.800 (dCi 150 4×2 Dynamique) do 32.200 evrov (dCi 150 BVA 4×4 Privilege).

Dvokolesni pogon in samodejni menjalnik sta le ob šibkejšem motorju, 4WD le ob močnejšem, paleto štirih pa tako ob omenjeni mehaniki sestavita oba paketa opreme. Še nekaj dokaj bogate serijske opreme: stabilnostni ESP, deljiva zadnja klop, v usnje odet volanski obroč, nastavljiv v 4 smeri, samodejna klimatska naprava, navigacijski TomTom, 70 litrov odlagalnega prostora v notranjih predalih in še marsikaj.

Koleos je sicer na trgih od leta 2008, po Sloveniji pa se jih vozi kakih 350.

tekst in foto: VK

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol