Prihajata 'užitkarska' Mini Roadster in Mini Coupe

20. 3. 2011
Deli

Predlani je Mini na avtomobilskem salonu v Frankfurtu premierno predstavil dva koncepta, s katerima nameravajo pripraviti publiko na prihajajoča serijska novinca.

Vohuni so v okolici Münchna na začetku letošnjega leta že opazili prototipe teh Minijevih novincev, roadsterja in kupeja, ki bosta ponudbo te znamke dvignila na novo raven. Minijeva ofenziva se bo z novima dvosedoma, od katerih bo en imel trdo, drugi pa mehko pomično streho, nadaljevala v letošnjem letu, ko naj bi na frankfurtskem avtomobilskem salonu jeseni predstavili serijska primerka. Sodeč po vohunskih fotografijah, sta Roadster in Coupe že izdelana in razvita do te mere, da bi bila konec leta že lahko tudi na prodaj.

Po obliki bosta zelo podobna konceptoma, spredaj ju bo marsikdo lahko zamenjal za kombilimuzinskega Minija, a le do A-stebričkov, od katerih je zgodba povsem drugačna: linija je kupejevska ali roadsterska, zadek je raven, v njem pa je skrito pomično krilce, ki se dvigne ob potrebi po večji učinkovitosti aerodinamičnih pripomočkov. Podobno kot pri Audiju TT.

Oba nova Minija bosta zagotavljala prvinske užitke v športno-dinamični vožnji, podvozje bo trše, volan neposreden. Mini novima dvosedoma ne bo namenil vstopnih motorjev, kot jih poznamo iz kombilimuzine, bo pa motorna ponudba skoraj popolnoma enaka, vključno z vrhom, 155-kilovatnim JCW-jem z 1,6-litrskim prisilno polnjenim motorjem. O cenah se že ugiba. Kupe bo z začetno ceno okoli 22 tisočakov za približno tri tisočake cenejši od roadsterja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol