Bo Tesla na njegovem domačem terenu izrinila Volkswagen? Takšne so napovedi

Bo Tesla na njegovem domačem terenu izrinila Volkswagen? Takšne so napovedi

Dva avtomobilska velikana Volkswagen in Tesla se borita za prevlado na nemškem trgu električnih vozil, ki si utrjujejo položaj.

Nemški avtomobilski trg, ki velja za največjega v Evropi, že nekaj mesecev beleži rast prodaje novih avtomobilov. Aprila se je obseg prodaje povečal s 13-odstotno medletno rastjo, posebej pa so bila v ospredju baterijska električna vozila s 34-odstotno rastjo.

Pravzaprav električni avtomobili postajajo kruh in maslo na konkurenčnem trgu, kar je bilo nedolgo nazaj nepredstavljivo. Aprila je njihov skupni tržni delež narasel na 21 odstotkov, medtem ko je v prvih štirih mesecih leta 2023 dosegal petino tržnega kolača. Poznavalci napovedujejo, da utegne njihov tržni delež do konca leta narasti na 30 odstotkov.

V igri za električni prestol sta dva avtomobilska giganta, domači Volkswagen in »tujerodna« Tesla, ki se po izjemnem prodajnem skoku modela Y v prvem četrtletju zdaj nekoliko ohlaja. Model Y je aprila končal na tretjem mestu, zaostal je le za Volkswagnovim dvojcem, VW ID.4 in VW ID.3. Prvo peterico sta zaokrožila Škoda Enyaq in Audi Q4 e-Tron.

Veliko registracij Tesle Y je bilo posledica kanibalizacije bratskega modela 3, ki je med januarjem in aprilom zabeležil približno polovico registracij izpred leta dni. Skupina VW je prav tako izkoristila svoje prednosti modelov na novi skupni platformi za električna vozila. Torej, medtem ko Tesla kar najbolje izkorišča svojega zvezdnika, ima nemški proizvajalec daljšo in močnejšo klop timskih igralcev.

Preberite še: Tesla Model S podrl Porschejev rekord Nürburgringa, kako se bodo odzvali Nemci?

Eden najbolj trendovskih avtomobilov na trgu, pa je zagotovo ta Volkswagnov "električar":

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol