Opel Insignia Sports Tourer

14. 8. 2008
Deli

Na pariškem avtomobilskem sejmu (od 4. do 19. oktobra) bo Opel predstavil tretjo karoserijsko različico nove Insignie. Novi Oplov kombi nosi ime Insignia Sports Tourer.

Insignia Sports Tourer, ki bo na evropskih trgih na voljo spomladi 2009, se v večinskem delu ponaša z enako kot njegovi limuzinski različici. »Vendar pa je to samostojen model in ne le kombijevska različica limuzine, « pravi Mark Adams, podpredsednik oddelka za oblikovanje pri GM Europe. »Pravzaprav je celotna karoserija pred opornim stebrom strehe izdelana posebej za Sports Tourer. Zagotovili smo tudi, da njegova oblika združuje kiparsko umetnost in tehnično natančnost, ki sta značilni tako za štirivratno kot petvratno limuzino.«

Oblikovalci so dali zadnjemu delu modela Sports Tourer prepoznaven, a na prva modela vezan videz, tako da so »objemajoča« zadnja vrata razširili povsem do bokov in jih poudarili z izrazitimi, popolnoma vgrajenimi zadnjimi lučmi.

Ta dinamični videz obdaja notranjost, ki petim potnikom nudi veliko prostora in zelo prostoren prtljažnik (540 litrov). Sports Tourer ima enako medosno razdaljo (2, 74 m) kot modela limuzine in je daljši za približno 80 mm, tako da njegova celotna dolžina znaša 4, 91 metra.

Dva nova motorja – manjši bencinski turbo motor in novi turbodizelski – se bosta pridružila sedmim motorjem, ki so na voljo že od predstavitve modelov limuzine. V bližnji prihodnosti bo na voljo tudi različica ecoFLEX z nizko porabo goriva in ravnijo emisij CO2.

Na novo razvito podvozje, ki je zasnovano tako, da nudi visoko raven varnosti in udobja, je mogoče še ojačati z inovativnim vgrajenim mehansko-elektronskim sistemom FlexRide, ki izboljša stabilnost in omogoča sprotno elektronsko krmiljeno blaženje. FlexRide vozniku omogoča tudi izbiranje med tremi načini vožnje. Poleg standardnega načina sprotnega prilagajanja se voznik lahko odloči za način, ki poveča udobje (»Tour«) in športni način (»Sport«). V športnem načinu je izkušnja vožnje z modelom Insignia Sports Tourer bolj dejavna, saj se spremenijo nastavitve med seboj povezanih funkcij, kot so krmiljenje, upravljanje dušilnega ventila, blaženje in celo osvetlitev armaturne plošče. Poleg tega se lahko kupci Insignie odločijo za novi prefinjeni sistem Adaptive 4x4, ki proaktivno razporeja navor.

Foto: Opel

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol