Osnovan na Audi Q3, a vendarle ni Audi - čigav križanec se skriva pod prevleko?

24. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli
Osnovan na Audi Q3, a vendarle ni Audi - čigav križanec se skriva pod prevleko? (foto: Cupra)
Cupra

Čeprav bo šlo za hibridno gnan avtomobil, pa bo lahko na elektriko z enim polnjenjem prevozil do kar 100 kilometrov.

Segment kompaktnih križancev je zaradi svoje priljubljenosti deležen večine globalnih avtomobilskih proizvajalcev, pa tudi nekaterih nišnih. Tukaj v prvi vrsti ciljamo na znamko Cupra, ki se je s svojo identiteto že dodobra oddaljila od matičnega Seata. In to se bo verjetno nadaljevalo z vsakim modelom bolj, verjetno tudi z naslednjim napovedanim novincem, ki bo na ceste zapeljal čez dve leti.

Gre za križanca, ki ga bodo pri Cupri umestili med dosedanja križanca v ponudbi, 'Seatovo' Ateco in pa Cuprinega Formentorja, ki velja za zastavonošo znamke. Ob tem bi morda pomislili, da gre za že napovedanega Tavascana, a bi se motili. Gre namreč za 4,5 metra dolg avtomobil, ki bo tako poleg Tavascana, serijskega modela na osnovi Urban Rebel koncepta ter še enega neimenovanega modela iz Cuprine tovarne do leta 2025.

Preberite še: Ko elektrika postane zanimiva… in zabavna! - Avto Magazin TV

O novincu pri Cupri zaenkrat prav veliko podatkov ne razkrivajo, znano pa je, da bo avtomobil elektrificiran, a ne povsem. Na voljo bo kot blagi hibrid ali pa kot priključni hibrid. Slednji naj bi imel dovolj zmogljiv baterijski sklop, da bo omogočal do 100 kilometrov električnega dosega, kar je nedvomno največ v segmentu. Kakršna baterija in kakšen elektromotor bo za to skrbel pa lahko le ugibamo.

So pa pri Cupri razkrili, da bo novinec v tesnem sorodstvu z Audijem Q3 Sportback. Nastal bo namreč na enaki platformi, hkrati pa si bo z njim delil tudi proizvodnjo v tovarni Györ na Madžarskem. To pa v kombinaciji z zgornjo fotografijo daje slutiti, da bo novinec oblikovan kot kupejevski križanec.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol