Peugeot predstavlja vizijo prihodnosti s pridihom preteklosti

20. 9. 2018
Deli

Kot smo poročali že pred nekaj dnevi, je Peugeot za avtomobilski salon v Parizu pripravil študijo popolnoma avtonomnega električnega avtomobila e-Legend, s katero po eni strani napoveduje prihodnost znamke, hkrati pa obuja tudi preteklost. Zdaj je o njej znanih že več podatkov.

Pri Peugeotu so si študijo zamislili kot predmet poželenja, ki promovira svobodo gibanja in ponuja možnost izbire med neskončnimi užitki, kar so povzeli v geslu #UNBORING THE FUTURE (za nedolgočasno prihodnost). Kot pravijo, si bo potnikom v študiji e-Legend ob avtonomni vožnji uspelo najti čas zase in si privoščiti nova doživetja.

Peugeot e-Legend je kupejevska dvovratna limuzina dimenzij 4,650 x 1,930 x 1,370 metra, ki jo poganja elektromotor z močjo 340 kilovatov in navorom 800 njutonmetrov, ki svojo moč razporeja na vsa štiri kolesa. Pospeški do 100 kilometrov na uro znašajo manj kot štiri sekunde, največja hitrost pa 220 kilometrov na uro. Elektrika je shranjena v bateriji s kapaciteto 100 kilovatnih ur in zadostuje za dobrih 600 kilometrov vožnje po ciklusu WLTP. Polnjenje za razdaljo 500 kilometrov na hitri polnilnici traja 25 minut.

Peugeot e-Legend sicer vozniku ponuja možnost štirih pogonskih načinov. Za ročni način Legend so značilni trije merilniki po zgledu Peugeota 504 Coupeja, način Boost pa poskrbi za dinamiko. Avtonomni način po drugi strani daje prednost udobju potnikov in projekcijo na digitalne zaslone zmanjša na minimum, način Sharp pa omogoča vzpostavitev povezave z digitalnimi dejavnostmi, kakršna so družbena omrežja, elektronski organizator itd. V avtonomnem načinu se tudi volanski obroč umakne pod armaturno ploščo, v prid udobje pa se spremeni tudi notranjost avtomobila, ki je sicer povsem digitalizirana in omogoča glasovno upravljanje z zvočnimi odzivi avtomobila oziroma digitalne različice Peugeotovega direktorja oblikovanja Gillesa Vidala. Tudi v e-Legendu je za zvok poskrbel Peugeotov hišni dobavitelj Focal.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem