Po desetih mesecih se kaže postopno, a počasno okrevanje

16. 11. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli

Prodaja novih avtomobilov na slovenskem trgu je dobrih pet odstotkov višja kot v lanskem letu, rahel plus tudi pri lahkih gospodarskih vozilih.

Tudi po desetih mesecih je dogajanje na slovenskem avtomobilskem trgu razmeroma umirjeno. V tem času je bilo po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila prvič registriranih 42.258 novih osebnih avtomobilov oziroma 5,1 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju (40.191), ter 6299 lahkih gospodarskih vozil oziroma 4,8 odstotka več (6013).

Oktober je bil v primerjavi z lanskim prodajno uspešen, na registracijskih enotah so zabeležili 3881 prvih registracij novih osebnih avtomobilov (oktobra lani 3433) in 650 dostavnikov (511), zato se je tudi povečal odstotni prirastek na letni ravni.

Med znamkami je pri osebnih avtomobilih po desetih mesecih trdno na vrhu Volkswagen s 6201 prodanim avtomobilom, na drugem mestu je »češka sestrična« Škoda (4665) in na tretjem Renault (4075). Glede na trenutna razmerja je zelo verjetno, da so stopničke za zmagovalce letošnjega leta že oddane, kajti zaostanek Toyote na četrtem in Kie na petem mestu je že prevelik. V deseterico so se uvrstili še Peugeot, Hyundai, Dacia, Citroën, zaključuje pa jo prestižni Audi.

Tudi po desetih mesecih je na vrhu lestvice najbolj priljubljenih avtomobilov Škoda Octavia, ki ima udobno prednost pred nekdanjim prvakom Renaultom Cliom, na tretje mesto pa se je ponovno povzpel Volkswagen T-Roc, ki je z zmagovalnega odra izrinil Renaultovega Capturja, medtem ko peterico najuspešnejših zaokrožuje Toyota Yaris Cross.

Še bolj je opazen porast prodaje baterijskih električnih avtomobilov, ki se je z lanskih 1843 skoraj podvojil; od začetka januarja do konca oktobra jih je bilo registriranih 3571. Na vrhu prodajne lestvice sta Teslina modela Y in 3, Volkswagen ID.4 je s tretjega mesta sklestil Škodin električni prvenec Enyaq, za njim pa se je med peterico najbolje prodajanih električnih avtomobilov uvrstil še Volkswagen ID.3.

Tudi pri lahkih gospodarskih vozilih je po desetih mesecih slika enaka kot pred poletjem in posebnih presenečenj do konca leta najbrž ne bo. Med znamkami je najuspešnejši Renault, ki je s 1249 vozili za odtenek pred Fordom (1142) in tretjim Volkswagnom (1012).

Najbolje prodajani dostavnik je Ford Transit Custom, sledi Renault Master, medtem ko se je v oktobru na tretje mesto prebil Volkswagnov največji model Crafter.

Preberite še: Twingo, kot ga poznate, se vrača!

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol