Pomembne informacije bi se lahko prikazovale kar na asfaltu

Z novo tehnologijo žarometov bi se predvsem ponoči vozniki lahko bolj osredotočili na promet in manj odvračali poglede s ceste

Projicirni zasloni, ki voznikom na vetrobranskih steklih prikazujejo prometne znake in posredujejo navigacijske podatke in druge pomembne informacije, lahko pomembno pripomorejo k varnejši vožnji. Fordovi inženirji zdaj preizkušajo tehnologijo žarometov, ki bi voznikom lahko pomagala, da še bolj intenzivno usmerijo svojo pozornost na cesto, še posebej v nonem času. Sistem, ki ga preizkušajo, posreduje pomembne informacije na cestišče, tako da jih voznik skoraj ne more spregledati.

Čeprav je gostota promea ponoči precej maanjša kot podnevi, statistika v Veliki Britaniji govori zase: 40 odstotkov trčenj vozil se zgodi v temi in vse skupaj se zgodi zelo hitro, če voznik nima »oči na cesti«. Na primer: če avtomobil vozi s hitrostjo 90 km/h, prevozi 25 metrov na sekundo. Vsak voznik ve,, da je to čas v katerem odvrne pogled s ceste na merilnike na armaturni plošči.

Projekcije žarometov visoke ločljivosti so lahko koristne tudi za druge udeležence v prometu. Zebra, ki označuje prehod za pešce, bi se lahko na primer narisala na cesto, tako da bi jo lahko jasno videla voznik in pešec, tudi če so oznake na cestišču obledele. Kolesarju pred seboj bi lahko voznik tudi nakazal kako ga namerava prehiteti, z ustreznim spletnim povezovanjem pa bi lahko tehnologija opozorila tudi na vremenske spremembe, kot so sneženje, megla, poledica ali poledenela cesta. S povezavo žarometa z navigacijskim sistemom bi lahko prikazali tudi prihajajoče zavoje. Hkrati bi lahko širina vozila, projicirana na cesto, pokazala, ali je posamezni bližnji parkirni prostor dovolj velik. Lars Junker, odgovoren za funkcije in programsko opremo naprednih sistemov za pomoč voznikom pri Ford Europe: »Zahvaljujoč sodobni tehnologiji bodo žarometi kmalu lahko naredili veliko več kot le osvetljevali cesto.«

Ford trenutno razvija to funkcijo vozila za eksperimentalne namene in jo preizkuša le v nadzorovanih okoljih. S pomočjo projekcij lahko oseba za volanom prejema pomembne informacije, ne da bi bilo treba niti za sekundo umakniti pogled s ceste.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol