V poplavah uničene tudi bencinske črpalke - so nevarne za okolje?

1. 9. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Od najhujših poplav v zgodovini Slovenije je minil že slab mesec, čiščenje in sanacija nastale škode pa na najhuje prizadetih območjih še zdaleč nista končana.

Poleg hiš, gospodarskih poslopij in drugih zgradb so bile uničene tudi mnoge cestne povezave in seveda obcestna infrastruktura - sem bi lahko šteli tudi bencinske črpalke. O posledicah poplav smo povprašali največja ponudnika naftnih derivatov pri nas.

Poplave v Sloveniji ustavile Volkswagnovo proizvodnjo

MOL

Družbe MOL poplave niso pretirano prizadele; zaradi manjše poplave so za dan in pol morali zapreti le svoje prodajno mesto v Laškem. Še vedno so zaradi težav z oskrbo s pitno vodo na nekaj bencinskih črpalkah omejene določene storitve, na primer kava. Slabše so jo odnesle Petrolove postojanke.

Vse je pripravljeno za širitev mreže Shellovih bencinskih servisov v Sloveniji

Profimedia

Petrol

Prizadetih je bilo več kot 10 Petrolovih "pump", vendar so takoj po poplavah začeli izvajati dejavnosti za čimprejšnjo vzpostavitev prodaje goriv ter osnovnih izdelkov in storitev. Najhuje prizadeta prodajna mesta so v Nazarjah, Žerjavu in pri Otiškem Vrhu; vsa tri so bila še do včeraj (31. avgust) zaprta in na vseh treh lokacijah že potekajo sanacijska dela.

Zdaj lahko pri Otiškem Vrhu gorivo točimo na mobilnem prodajnem mestu, v naslednjem tednu bo to mogoče v Žerjavu, do sredine septembra pa tudi v Nazarjah. 

Arhiv Am

Nevarnosti?

Zanimalo nas je, ali lahko poplave poškodujejo infrastrukturo bencinskih črpalk do te mere, da bi se skladiščeni naftni derivati morebiti tudi razlili ter povzročili škodo v okolju, vodotokih in vodnih virih. MOL je zagotovil, da v primeru poplav, ki so obvladljive, do vplivov na okolje ne more priti, pri Petrolu pa so dodali, da kljub poškodbam infrastrukture ni prišlo do onesnaženja okolja oziroma vpliva nanj. Slednji pri zagotavljanju varnosti sodelujejo tudi s civilno zaščito in natančno nadzirajo položaj. 

Uredništvo Metropolitan

Preberite še: Deveta generacija - čas je za superPassata

BONUS VIDEO: Kontroverzen tako na pogled kot tudi za volanom, novi BMW M2 bo mnoge razočaral, še več jih bo navdušil!

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol