Druga cev predora Karavanke je prebita! Kdaj bo skozi stekel promet?

6. 3. 2024 | STA
Deli
Druga cev predora Karavanke je prebita! Kdaj bo skozi stekel promet? (foto: Žiga Živulović Jr./BoBo)
Žiga Živulović Jr./BoBo

Po številnih težavah sta Slovenija in Avstrija zdaj 'povezani' še skozi drugo cev Karavank ...

Delavci turške družbe Cengiz so po treh letih in pol dela danes prebili drugo cev avtocestnega predora Karavanke, je poročala Televizija Slovenija. Izkop je zaradi zahtevnih geoloških razmer trajal nekaj mesecev dlje od prvotnih načrtov.

Težave še pred začetkom

Gradnja 3.546 metrov dolgega slovenskega dela druge predorske cevi se je zaradi zapletov pri izbiri izvajalca začela avgusta 2020, precej pozneje kot na avstrijski strani, kjer so že septembra 2021 izkopali svoj 4402 metra dolg del predora do slovenske meje.

Žiga Živulović Jr./BoBo

Najprej je bilo predvideno, da bodo pri gradnji slovenskega dela cev prebili lani jeseni, a so se dela zaradi zahtevne geološke sestave zamaknila. Kot so takrat pojasnili na Darsu, dinamiko del definirajo geološko-geomehanske razmere, ki so v celoti znane šele med samim izklopom.

Po preboju sledijo dokončanje vseh izkopnih del, dokončanje betonskih del, izvedba portalne stavbe pred vhodom v predor in montaža elektrostrojne opreme. Nova predorska cev naj bi bila po načrtih za promet odprta jeseni 2025.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol